Samsun İl Müftülüğü, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla hayata geçirdiği “Camilerimizin Avlularında Mama ve Su” projesi kapsamında 17 ilçede avlusu uygun olan camilere sokak hayvanları için mama ve su kabı yerleştirildi.

17 ilçede avlusu uygun olan camilerin bahçelerine mama ve su konularak, önümüzdeki kış günlerinde sokak hayvanlarına yemek ve su imkanı sağlanmasının hedeflendiğini belirten İl Müftüsü Seyfullah Çakır, “Rabbimiz yalnız insana değil, yaratmış olduğu tüm varlıklara merhamet ve sevgi ile yaklaşmayı bizlerden istemektedir. Hz. Peygamber(s.a.s) de bütün mahlukata karşı sergilediği merhametli tavrı hayvanlardan da esirgememiş ve Allah'ın merhametine mazhar olmanın şartı olarak yaratılanlara merhametli davranmayı tavsiye etmiştir. "Merhamet edene Rahman da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki gökteki de size merhamet etsin" buyurarak yaratandan dolayı yaratılanı seven rahmet peygamberi hiçbir canlıyı aşağılamamış, hor görmemiş ve hiçbir günahı olmayan o canlıları Yüce Allah'ın rahmet vesilesi olarak görmüştür.’’ dedi.

Müftü Çakır, ‘‘Hz. Peygamber'in ifade buyurduğu üzere, bir Müslüman'ın diktiği ağacın meyvesinden herhangi bir hayvanın yediği lokmaya bile sadaka değeri atfeden rahmet toplumu, tarih içerisinde bu şuurdan hareket ederek hayvan haklarına dair ayrı bir hukuk meydana getirmiştir. İslam medeniyetinin ulaştığı pek çok yerde hayvanların bakımı ve korunması için özel vakıflar kurulmuş, kuşların beslenmesi için cami duvarlarında kuş evleri yapılmış, hayvanlara eziyet edilmesi yasaklanmıştır.’’ ifadelerini kaydetti.

Hz. Peygamberin örnekliği ve tavsiyeleri doğrultusunda insana düşen görevin tüm yaratılanlara şefkat ve merhametle yaklaşmak ve bu yaklaşımı ibadet bilinciyle sonraki kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayan Çakır, ‘‘Bu kapsamda biz de İl Müftülüğü olarak yeni bir çalışma içindeyiz. “Camilerimizin Avlularında Mama ve Su” projesiyle 17 ilçemizle birlikte avlusu uygun olan camilerimizin bahçelerine hayvanlar için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yemek ve su odağı yerleştireceğiz. Ayrıca bu hafta boyunca ve yıl içinde belirli aralıklarla cami vaazlarımızda bu konuya dikkat çekerek hayvanlara şefkat ve sevgiyle yaklaşmak konusunu işleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan