Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda özellikle “aile” konusunda geliştirdiği projelerle dikkat çekiyor.

Vatandaşların ailenin önemi konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla yurt içi ve yurt dışında bir taraftan eğitim programları, seminerler ve konferanslar düzenleniyor, diğer taraftan Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünce aileye dair yeni eserler hazırlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı aileye dair yürüttüğü faaliyetlerine bugünlerde bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

“Temel Aile Bilinci Eğitimi” adı verilen projeye dair Diyanet Haber'e özel açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Temel Aile Bilinci Eğitimi projesinin, Başkanlık tarafından şu ana kadar aile konusunda yapılan çalışmalar içerisinde en kapsamlı eğitim projesi olacağını söyledi.

Prof. Dr. Martı şunları kaydetti:

"Diyanet İşleri Başkanlığının bugüne kadar yaptığı en kapsamlı ve en geniş aile bilinci eğitimi"

“Başkanlığımızın bugüne kadar aile büroları ya da merkez birimler aracılığıyla yaptığı pek çok aile eğitimi var. Aile eğitimlerimiz devam ederken biz bunların toplu olarak bir materyal eşliğinde hem görsel hem de yazılı kaynak desteğiyle tüm Türkiye’de uygulanan büyük bir projeye dönüşmesini istedik ve bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu güne kadar yaptığı en geniş kapsamlı, bütün Türkiye’yi kuşatan bir aile eğitimi yapmaya karar verdik.”

40 bin Kur’an kursu öğreticisine aile bilinci eğitimi verilecek

“Temel Aile Bilinci” eğitiminin iki farklı aşamadan oluştuğunu ifade eden Martı, ilk aşamada Kur’an kursu öğreticilerinin 12 dersten oluşan hizmet içi eğitimine katılacaklarını, toplamda 40 bin Kur’an kursu öğreticisinin bu eğitime tabi tutulacağını söyledi ve şöyle devam etti:

“Kur’an kurslarımızın mahallelerde ailelere ulaşılması noktasında kadınlarımızla yakından iletişim kurulması için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle Kur’an kursu öğreticilerimizin ‘Temel Aile Bilinci’ eğitimini almalarını sağlayacağız. İkinci aşamada Kur’an kursu öğreticilerimiz bunu kendi kurslarına devam eden kursiyerlere ve yatılı kurslarımızdaki genç kızlara verecekler. Kurslarımıza yatılı kurslarımızdaki gençlerde dâhil edildiğinde devam eden kursiyer sayımız yaklaşık bir milyon. Dolayısıyla bu proje sayesinde Kur’an kursu hocalarımızın diliyle bir milyondan fazla insan, aile ahlakı konusunda seminer almış olacak.”

Kur’an kursu öğreticilerine verilecek eğitimlerin içeriğine dair kısa bilgiler de aktaran Huriye Martı söz konusu eğitimlerde aile içerisindeki iletişim becerilerini geliştirme, ailede çocukla, gençle, yaşlıyla ve engelliyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar, aile fertlerinin hakları, sorumlulukları ve aileyi ayakta tutan temel ahlaki değerler gibi konuların işleneceğini belirtti.

“Aileyi güçlendiren ve aile bireylerini kuşatan problemlere karşı çözüm üreten derslerimiz olacak. Mesela “Ailemde merhamet istiyorum”, “Ailemi teknoloji bağımlılığından koruyorum”, “Ailemi zararlı alışkanlıklardan ve madde bağımlılığından koruyorum” diyeceğiz. Bir başka derste boşanmaya engel olma, çözüm üretme, eğer bir boşanma durumu olmuşsa bu süreci doğru yönetmeyle ilgili bilinçlendirme yapacağız. Dolayısıyla biz bu derslerin ciddi anlamda yurt çapında ses getireceğine inanıyoruz.”

“Kur’an kursu öğreticileri sadece Kur’an öğretmiyor, aynı zamanda manevi destek sunuyor”

Kur’an kursu öğreticilerine kurslarda aileyle ilgili çok yoğun sorular yöneltildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Huriye Martı, Kur’an kursu öğreticilerinin kurslarda sadece Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler eğitimi vermediklerini, aynı zamanda kursiyerlere aile sorunlarıyla ilgili manevi destek sunduklarını ve bu manevi desteğin sağlıklı yürüyebilmesi için Kur’an kursu öğreticilerinin de “Temel Aile Bilinci” eğitimine tabi tutulmaları gerektiğine işaret etti.

"Herkesi ailesine sahip çıkmaya, ailesini güçlendirmeye ve ailesini desteklemeye davet ediyoruz"

“Aileyi güçlendiren, aileyi ayakta tutan ve aileyi her türlü maddi manevi riskten koruyan bir bilinç oluşturmak istediğimiz için projenin adını da  “Temel Aile Bilinci Eğitimi” olarak belirledik. Bizim bugün ailenin vazgeçilmez olduğuna, aile değerlerini yaşatmaya ve ailelerimiz için emek vermeye dair bir bilinç oluşturmamız gerekiyor. Herkesi ailesine sahip çıkmaya, ailesini güçlendirmeye ve ailesini desteklemeye davet ediyoruz.”

Projenin yurt içi ve yurt dışı ayağı olduğunu dile getiren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, proje kapsamında hazırlanan "Ailem" isimli çalışmanın İngilizce, Almanca, Fransızca ve Kazakça dillerine de çevirisi yapıldığını aktardı.

“Aile eğitimlerimizde temel materyal olarak kullanmak üzere "Ailem" setini hazırladık ve yabancı dillere çevirisini yaptık. Bu seti de yurt dışı eğitimlerimizde materyal olarak kullanacağız. Aynı şekilde eğitimler kapsamında bir sinevizyon çalışmamız oldu. On dakika süren kısa film diyebileceğimiz bu çalışma aile konusunda bütün eğitimlerde ve televizyonumuzda sıklıkla gösterime girecek. Bu şekilde topluca bir aile bilinçlenmesini hem yurt içinde hem de yurt dışında sağlamış olacağız.”

Editör: Mehmet Çalışkan