Antalya'da düzenlenen '37. İl Müftüleri İstişare Toplantısı' kapsamında kurulan Diyanet Haber Tanıtım Standı’nı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Diyanet'in aileye yönelik çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

- Diyanet İşleri Başkanlığının şiddetle mücadelede izlediği yol merhamet projesidir

Prof. Dr. Martı, Diyanet İşleri Başkanlığının şiddetle mücadelede izlediği yolun merhamet projesi olduğuna vurgu yaparak, “Başkanlığımızın şiddetle mücadele konusunda yaptığı bütün çalışmalar, aslında bir merhamet projesidir. Kimden gelirse gelsin ve fiziksel, psikolojik ya da ekonomik ne şekilde olursa olsun, şiddetin karşısındayız.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Huriye Martı şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimizin rahmet elçisi olduğunu ve her türlü şiddet, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikle mücadele ettiğini hepimiz biliyoruz. Bizler de onun izinden giderek, insan saygınlığını ve haklarını ihlal eden her türlü şiddet davranışıyla mücadeleyi, hem dini ve insani hem de kanuni bir vazife olarak yerine getiriyoruz."

- Şiddeti hayatın dışına itmeye gayret ediyoruz

Diyanet İşleri Başkanlığının aileye yönelik çalışmalarında özellikle şiddeti hayatın dışına itmeye çalıştığına işaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler kadına yönelik şiddetle mücadele ederken erkeği değil, şiddeti hedef alıyoruz. Zira Kur’an-ı Kerim'in ifadesiyle mümin kadın ve erkeğin birbirlerinin dostu ve yardımcısı olması gerektiğine inanıyoruz. Oysa şiddet, aile içinde güven ve huzuru bozarak bu dostluğu zedeliyor. Dolayısıyla erkeğin de kadının da anne babanın da çocuğun da birbirlerine karşı şefkatli, saygılı ve adaletli olduğu bir toplum inşa etmek adına şiddeti hayatın dışına itmeye gayret ediyoruz."

“Aile içerisinde dengeli, vicdanlı ve nezaketli bir ilişki alanı oluşturmak ise sadece kadının değil erkeğin de emek vermesini gerektirir.” değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Huriye Martı, “Haksızlığa ve şiddete karşı merhamet çağrısında bulunmak, her iş ve davranışında adaletli olmak, bir Müslüman için vazgeçilmez bir mesuliyettir. Bu bilinçle, kadınıyla erkeğiyle bütün din görevlilerimizi ailede merhamet ve toplumda huzur için tebliğ, eğitim ve farkındalık çalışmalarına katkı sağlamaya ve örnek olmaya davet ediyorum.” dedi.

"Aile içi sağlıklı iletişim becerileri geliştirmek, problem çözmede doğru yöntemlerle hareket etmek, aile ahlakına sahip çıkmak, aileyi bağımlılık ve şiddet gibi tehditlerden uzak tutmak sadece kadının değil erkeğin de görevidir." ifadesini kullanan Prof. Dr. Huriye Martı, 46 bini aşkın Kur'an kursu öğreticisinin 500 bini aşan kadın kursiyere temel aile bilinci eğitimi verdiğini sözlerine ekledi.

- Erkeklere de ulaşılacak

İmam hatip ve vaizleri de eğitime alacaklarını kaydeden Martı, “Şimdi imam hatiplerimizin ve vaizlerimizin aynı eğitimleri alarak dini ve ahlaki bakımdan desteklenmiş, sağlıklı bir aile yapısını inşa etmek, sorunlara çözüm üretmek için erkeklere ulaşmalarını sağlayacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim hedefimiz, cinsiyetler arası çatışmayı ya da aile bireyleri arası güç mücadelesini değil, merhameti güçlendirmektir. Bu bilincin aile eğitimleriyle kadınlara kazandırıldığı gibi erkeklere de kazandırılması adına temel aile bilinci eğitimlerimize son derece önem veriyoruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca verilecek eğitimin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Martı, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki ailede anne-babanın, çocuğun, yaşlının, engellinin hak ve sorumluluklarını bilen, aile içi iletişim becerilerini geliştiren, akrabalık ilişkilerini başarılı biçimde yürüten, teknoloji ve madde bağımlılığı, şiddet, istismar ya da boşanma gibi risk alanlarını tanıyarak ailesini koruyan bireyler yetiştirmek adına bu eğitimlerin son derece büyük rolü olacaktır."

Son olarak Diyanet Haber’le ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında aile konusunda yapılan çalışmaları özenle yayınladığı ve desteklediği için Diyanet Haber’e teşekkür ediyorum. Diyanet Haber’in zamanında ve kaliteli yayıncılığı sayesinde, illerimizin yaptığı faaliyetlerin ortak bir noktada buluşmasına ve ivme kazanmasına katkısı büyüktür.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan