Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de konferans, Kur’an ziyafeti, TV programları, sabah namazı programları, hasta ziyaretleri, ikramlar ve benzeri etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Rize Müftülüğü tarafından organize edilen konferansa katılan Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı, Eski Rize Müftüsü İlyas Serenli, “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” konulu konferansı kapsamında Türkiye Diyanet Vakfının faaliyetlerini anlattı.

Kur’an-ı Kerim tilâvetiyle başlayan programda İl Müftüsü İsmail Yalçın, dünya Müslümanlarının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi, "Akan kan ve gözyaşının dinmesi için davaya sahip çıkmalı, dert sahibi olmalı ve daha da çok çalışmalıyız.” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İlyas Serenli konferansında, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın önemine değinerek “Camiler İslam medeniyetinin merkezi, hayatımızın en önemli genleri, bulunduğumuz yerlerin tapu senedi ve vatan savunmasının yapıldığı yerlerdir.” ifadelerini kullandı.

Serenli konuşmasına şöyle devam etti:

“Âl-i İmrân sûresinin 96. ayetinde buyurulduğu gibi yeryüzündeki ilk bina bir mescittir yani Kabe’dir. Peygamber Efendimiz de (s.a.s.) Medine’ye hicret ettiğinde yaptığı ilk iş bir mescit inşa etmek olmuştur. Peygamberimiz döneminde birçok sosyal faaliyet camilerde gerçekleşirdi. Tarihimize baktığımızda Osmanlı Sultanlarının da birçok camiler yaptırdığını görmekteyiz. Kanuni Sultan Süleyman Süleymaniye Camii’ni yaptırmış, kızı Mihrimah Sultan ise evlendiğinde kendisine verilen hediyelerle Anadolu ve Rumeli yakalarında birer cami yaptırmıştır. Camilerin maddi ve manevi olmak üzere iki çeşit imar şekli vardır. Maddi imar mimarlar, manevi imar ise müftüler, vaizler ve din görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir.”

"İmam" kelimesinin bir lügatte "önder" başka bir lügatte ise "çırpı ipi" anlamına geldiğini söyleyen Serenli, “Din görevlileri insanları hizaya koyan, insanları bir araya getiren, insanları birlik ve beraberlik içinde yaşatan önderler olmalıdır.” dedi.

Serenli, Türkiye Diyanet Vakfının eğitim faaliyetleri ve hayrî hizmetlerinden de söz ederek, özellikle Rize’nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini dile getirdi. “Hediyem Kur'an Olsun” kampanyasına 39 bin adet Kur’an-ı Kerim bağışıyla 468 bin TL, “Halep'te İnsanlık Ölmesin” yardım kampanyasına 424 bin TL, “Bir Damla Hayat Su Kuyusu” kampanyasına 700 bin TL, 2018 yılı vekâletle kurban bağışı kampanyasında ise bir önceki yıla oranla %143 artışla 2 bin 560 kurban hisse bağışı yapıldığını ifade ederek destekte bulunan herkese teşekkür etti. 

Vakfın özellikle yurt dışı cami hizmetlerine değinen Serenli, 7 kıtada camiler inşa edildiğini söyledi.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın, Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin, emekli Diyanet personeli, ilçe müftüleri, din görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan