Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezince düzenlenen konferansa, Nevşehir İl Müftü Yardımcısı Dr. Ahmet Özvarinli konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Özvarinli şunları kaydetti:

“Mustafa Sabri Efendi halk arasında ‘Son Şeyhülislam’ olarak bilinir. Aslında son şeyhülislam Medeni Mehmet Nuri Efendi’dir.

İlk tahsilini memleketi olan Tokat’ta tamamlayan Mustafa Sabri Efendi, İslami İlimleri memleketinde Zülbiyazade Ahmet Efendi’den okumuş, Kayseri’de ‘Hacı Torun Efendi Damadı’ denilmekle maruf Divrikli Mehmet Emin Efendi’nin derslerine devam etmiştir.

Çocukluğundan gençliğe ilk adım attığı günlerde, Anadolu şehirleri arasında ulemasıyla meşhur Kayseri’ye gitmek için annesini ikna ederek, babasından izin alan Mustafa Sabri Efendi, bir süre sonra İstanbul’a geçerek Mesihat-ı İslamiye ders vekillerinden ve huzur dersi müderrislerinden Gümülcineli Ahmet Asım Efendi’nin talebesi olmuştur.

Ahmet Asım Efendi’nin kızı Ulviye hanımla evlenip İstanbul’a yerleşen Mustafa Sabri Efendi’nin; İbrahim Sabri, Sabiha ve Nezahat isminde bir erkek, iki kız çocuğu dünyaya geldi.

Fatih Camii’nde 22 yaşında derse çıkıp, müderris tayin edildi. Daha sonra Mısır’da ‘Mevkıfü’l-Akli ve’l-İlmi ve’l-Âlem min Rabbi’l-Âlemîn ve İbâdihi’l-Murselîn’ adıyla 4 ciltlik peygamberlik ve mucize konularına ağırlık veren eserini hazırladı.”

Editör: Mehmet Çalışkan