Kapadokya Kültür Merkezinde düzenlenen panele; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Şımarmaz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, kurum amirleri, ilçe müftüleri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı akabinde Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Panelin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü ve panel moderatörü Yakup Öztürk, “Nevşehir İl Müftülüğü olarak okullarda, salonlarda, camilerde ve çeşitli yerlerde programlar düzenliyoruz. Amacımız; Efendimizi (s.a.s.) daha iyi tanımak ve onun örnekliğini sizlere anlatmaktır. Nihai hedef ise Allah rızasıdır." 

Bu sene Mevlid-i Nebi Haftası'nda temanın "Hz. Peygamber ve Gençlik” olarak belirlendiğini hatırlatan Müftü Öztürk şöyle devam etti:

“Gençlik, istiklal ve istikbalimizin teminatıdır. Gençlik, geleceğimizin tohumudur. Gençlik, hayatın baharıdır. Geleceğimizi görmek istiyorsak bugünkü gençliğe bakmamız lazım. İman ile ihsanı, ibadet ile ahlakı, amel ile ihlası bir araya getiren, metanet, cesaret, sabır, ilim ve irfan sahibi gençlerimiz varsa geleceğimizden emin olabiliriz. Aksi halde derin bir şekilde düşünmemiz lazım. İşte biz bugün böyle gençlerin yetişmesi için yollar arayacağız.”

Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş ise şunları kaydetti:

“Allah (c.c.) insanı akıl ve irade gibi çok üstün meziyetlerle yarattı. Fakat insanoğlu Allah’ın kendisini akıl ve irade nimetiyle yaratmasına rağmen, hakikate ulaşmada ciddi sorunlar yaşadı. Allah Teâlâ bu gerçeği bildiği için insanoğlunun içinden nice peygamberler lütfeyledi. Bu peygamberlerin son halkasını da âlemlere rahmet olsun diye gönderilen Hz. Muhammed (s.a.s.) oluşturdu. Bu kısa zaman diliminde de olsa Peygamberi anmak değil anlamak, daha da ötesi Peygamberin o güzel ahlakını hayata taşımak için buradayız.” 

Ardından söz alan İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Işık “Hz. Muhammed (s.a.s.) Gençlerle” başlığı altında konuştu ve “Hz. Muhammed (s.a.s.) bu davayı omuzlarken, göğüslerken gençleri yanına almıştır. Peygamberimiz olgunluk dönemine geldiğinde yükü çok ağırdı. Ama o sıradan biri değildi. Onu sıradanlıktan ayıran şey emin ve güvenilir biri olmasıydı. Ayrıca çok zeki ve akıllıca çözümler üretir, hiç kimseyi kırmaz ve herkesi memnun ederdi. Hiç kimse ondan zarar görmez, o kimseye zarar vermezdi.” ifadelerini kullandı.

“Gençlerin Dini Vecibeleri”  başlığı adı altında konuşan İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. M. Rahmi Telkenaroğlu ise şunları kaydetti:

“Bana göre gençlerimizin nasihatten çok örnek insana ihtiyacı var, onların ellerinden tutacak sağlam karakterli, İslam’ı doğru yaşayan ve İslamiyet’e göre hayatını yaşayan insanlara ihtiyacı var."

Editör: Mehmet Çalışkan