Çocuklarla karşılaştığı zaman sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) onları karşısına  alır, eğer uygun ve müsait bir zamanda iseler onları birbirleriyle yarıştırırdı.

Neticesinde ise onları çeşitli hediyelerle taltif ederdi.

Çocuklar bu duruma alıştıkları için, Efendimiz (s.a.s.) bir defasında aralarından geçip giderken el ele tutuşup halka oluşturmuşlar, Efendimizin etrafını sarmışlar.

Âlemlere rahmet Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.), Allah’ın peygamberi ve Medine devletinin başkanı aynı zamanda…

- "Yâ Rasûlallâh! Seni esir aldık, bize bir şeyler vermezsen seni serbest bırakmayız." demişler.

- Efendimiz (s.a.s.) Hz. Bilal-i Habeşî’ye, "Ey Bilal! Hele bi koşu bizim eve gidiversen de oradaki bir miktar hurma vardı, onu alıp geliversen?"

Bilal koşmuş eve hemen hediyeyi kapıp gelmiş.

Hz. Peygamber (s.a.s.) hurmaları çocukların avuçlarına eşit miktarlarda paylaştırmış.

Çocuklar Hz. Peygamberi (s.a.s.) serbest bırakmış, "Tamam yâ Rasûlallâh! şimdi gidebilirsin, serbestsin." deyince, hem yürüyor hem de gülümsüyormuş Allâh’ın Peygamberi (s.a.s.).

- "Gördünüz mü çocukları, beni Yusuf Peygamberden ucuza sattılar." diyormuş.

Hz. Yusuf (a.s.)’ı da kuyudan çıkarıp Mısır’da köle pazarında satışa çıkarmıştı ya kervan. Aynen öyle.

"Onu ucuz bir fiyata, birkaç dirheme sattılar. Zaten ona değer vermiyorlardı." (Yûsuf, 12/20) diye Rabbimiz Kur’an’da Yûsuf Suresinde Hz. Yûsuf (a.s.)’ın kıssasını bize anlatır.

Hz. Peygamber (s.a.s.), çocuklara ilgi gösterir, yanlarına uğrar ve onlara selam verirdi.

Çünkü o, âlemlere rahmet olarak gönderilmişti.

Çocuklara beddua edilmesini yasaklayan Allah Resulü, onlara sevgi ile hitap eder, gönüllerini hoşnut etmek için hediyeler verir, onlarla oynar ve şakalaşırdı.

Hz. Peygamber (s.a.s.), çocukların oyun oynamasına karışmaz, karışılmasına da müsaade etmezdi.

Bir bedevî Hz. Peygamber’e (s.a.s.) gelerek ona, "Sizler çocukları öper misiniz? Biz onları (hiç) öpmeyiz." demişti. Efendimiz (s.a.s.) ona şu anlamlı cevabı vermişti: "Allah senin gönlünden merhameti çekip almışsa ben ne yapabilirim?"

Hz. Peygamber'in çocuklarla ilişkisinde dikkat çeken hususlar çocuk sevgisi ve onlara karşı hoşgörüsü, onlara değer vermesi, kız-erkek ayrımı yapmaması ve onlarla oynayıp şakalaşmasıdır. Yoğun bir telaş içinde geçen günümüz hayat şartları açısından ailelerde, çocuklarla ilişkilerde, bu konular daha da bir önem taşımaktadır.

İslâm dininin hayatımıza ve bütün insanlığa kazandırdığı değerlerden bir tanesi sevgidir.

Bu sevgi en güzel şekliyle Hz. Peygamber'in (s.a.s.) hayatında ve çocuklarla ilişkisinde ortaya çıkmaktadır. Zira Hz. Peygamber'in (s.a.s.), dünya hayatında bir imtihan vesilesi ve aynı zamanda hayatın süsü olan çocuklarla ilişkisi ve onlara karşı tavrı, bu konuda en güzel örnekleri ortaya koymaktadır. Özellikle de çocukların gelecek nesilleri oluşturacağı ve toplumların da sağlıklı bir geleceğe sahip olmalarının sağlıklı nesillerle mümkün olabileceği göz önüne alındığında çocuklarla ilişkilerde sevgi ve muhabbetin önemi daha da artmaktadır.

Dinle