Diyanet İşleri Başkanlığının “Toplumu Din Konusunda Aydınlatmada Diyanet-İlahiyat/İslami İlimler Fakülteleri ile İşbirliği İmkânları/Stratejileri” üst başlığı ile Ankara’da düzenlediği 35. İl Müftüleri İstişare Toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk bölge toplantısı Mersin Müftülüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

Ev sahipliğini Mersin İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi’nin yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan bölge istişare toplantısında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı ve Kent Müze sahibi Mustafa Erim ‘’Dünden Bugüne Mersin’’ konulu sunumunu yaptı. 

‘’Peygamberimiz ve Gençlik’’ temasıyla kutlanan Mevlid-i Nebi Haftası'nın değerlendirilmesi ile başlayan toplantı müftülükler ve ilahiyat-İslami ilimler fakülteleri ile birlikte gençlere yönelik yürütülen ve nelerin yapılması gerektiği istişare edildi.

Mersin İl Müftüsü Dr. Şaban Kondi, ‘’İl müftülükleri ve ilahiyat/İslami ilimler fakültelerinin, milletimizin ve gençlerin dini hayatına ve geleceğine rehberlik etme noktasında yapıcı ve tatmin edici çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bunun için sorunları ertelemeden, sosyal ve ekonomik gerçeklikleri göz ardı etmeden kapsamlı, koordineli ve disiplinli çalışmalarla bir yol haritası belirlenmeli ve çözüme ulaşılmalıdır.’’ dedi.

Toplumların en önemli değeri olan gençliğin, doğru bilgi ve kuşatıcı bir yaklaşımla, manevi dünyalarına rehberlik edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Kondi, Diyanet İşleri Başkanlığının gençliğe yönelik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve özellikle üniversite kampüslerinde gençlik merkezlerinin açılmasının faydalı olacağını belirtti. 

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, il müftülükleri ve ilahiyat fakültelerinin iş birliği içerisinde çalışmalarının hizmet kalitesini artıracağını ifade ederek Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına ve ilahiyat fakültesi öğrencilerine her türlü katkıyı sağladıklarını belirtti.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehmuz Demir ise din hizmetleri konusunda insana odaklanılması gerektiğini belirterek insanlarımıza ve gençlerimize ulaşma yolunda farklı iletişim yollarının denenmesi gerektiğini söyledi.

İstişare toplantısına katılan il müftüleri ve ilahiyat-İslami ilimler fakülte dekanları toplantıdan duydukları memnuniyeti ifade ederek yapılan çalışmaların ve din hizmetlerinin insanlarımıza sunulması konusunda faydalı olacağını ifade ettiler. 

Bir sonraki toplantının 11 Ocak 2019 tarihinde Gaziantep’te yapılması kararının alınması ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle toplantı sona erdi. 

Editör: Mehmet Çalışkan