Artuklu İlçe Vaizi Mehmet Emin Beliktay’ın okumuş olduğu Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını Artuklu İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık yaptı.

Ardından kürsüye çıkan İl Müftüsü İsmail Çiçek: “Bize gençliği ve gençleri bahşedene hamd, soluğunu çağa taşımak için bir araya geldiğimiz elçisine salat, dimağları ve zihinleri sağlam, genç yüreklere selam..." diyerek sözlerine başladı.

Gençliğin tanımıyla sözlerini sürdüren İl Müftüsü Çiçek: “Gençlik Farsçadan dilimize geçmiş, hazine anlamına gelen ne hazindir ki farkına varılamayan, hazine değerindeki gençliği ve gençleri fark edelim istiyoruz. Fark eden ve farkındalık oluşturmaya çalışan Allah’ın elçisi, Huneyn’e çıkarken Attab B. Esid’i 20 yaşında Mekke valiliği görevine getirmiş, 18 yaşında Müslüman olan Muaz b. Cebel’i Yemen’e elçi göndermiş ve etrafıdaki ilk Müslümanlar, İslam’ı kabul ettiklerinde hep genç idiler. İmana koşanların kıssalarından hisse çıkarılsın adına kerim kitapta Rahman, genç müminlerin hayat hikâyelerinden bizlere anekdotlar taşır. Kavmine yenilmeyen genç İbrahim’i, şeytana yenilmeyen genç İsmail’i, nefsine yenilmeyen genç Yusuf’u ve Meryem’i, zorbalığa yenilmeyen ashab-ı kehfi/genç delikanlıları, Kur’an’a sımsıkı sarılan Hz. Yahya’yı… ve yenik düşen gençleri… Hz. Yusuf’un kardeşlerini… Hz. Nuh’un oğlunu… İmtihan edecek Allah… Genci de yaşlıyı da… Babasıyla İbrahim gibi. Oğluyla Nuh gibi, eşiyle Lut gibi, Asiye gibi… Fitne, İmtihan kuyumcuların potalarına denir. Altın gümüşü, cürufundan ayırır. Hası, cürufundan ayırdığı için imtihan denir. Ayrıldığında, cüruftan olmamak lazım. Rabbim hepimizi dünyada Hz. Resule ümmet ahirette komşu kılsın duasıyla Mevlid-i Nebi Haftamızın, bizlere hayatımıza bir sünneti daha taşımamıza vesile kılınmasını niyaz eder, hepinizi Allah’ın selamı ile selamlarım…” şeklinde konuştu.

Program'ın konferans bölümünde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak,

"Allahu Teala, Muhammed Mustafa'yı elçi olarak, resul olarak bize göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur, ikramda bulunmuştur yani Muhammed Mustafa'ya ümmet olmak bir şereftir." dedi.

Burada konuşan Albayrak, âlemlere rahmet olarak gönderilen Muhammed Mustafa sevdası için bir araya geldiklerini ifade ederek "Nasıl ki yağmur yağarken hiç kimseyi ayırt etmezken falan ağanın, aşiretin, köyün bağı bahçesi demeden bütün insanlara sağanak bir yağmur olarak yağıyorsa, Muhammed Mustafa'nın rahmeti de bütün insanlığa gönderilmiştir." diye konuştu.

Hz. Muhammed'in beden olarak değil sünnet-i seniyyesi ve hadisi şerifleriyle hayatta olduğunu belirten Bünyamin Albayrak, "Allahu Teala, Muhammed Mustafa'yı elçi olarak, resul olarak bize göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur, ikramda bulunmuştur yani Muhammed Mustafa'ya ümmet olmak bir şereftir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 25 milyon genç olduğunu vurgulayan Albayrak, "Hazreti Muhammed Mustafa'nın A takımı gençlerden oluşuyor, ilk Müslümanların yüzde 80'i gençlerden oluşuyordu. Gençlik Allah'ın bir emaneti, gençlik bir hazine. 7 sınıf insan var kıyamet gününde Allah'ın arşının altında gölgelenecek, bu 7 sınıf insanın 2'ncisi gençlerdir." ifadelerini kullandı.

Mardin Müftüsü İsmail Çiçek de konferansta bir konuşma yaptı.

Editör: Mehmet Çalışkan