Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”, bu yıl “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” temasıyla kutlanıyor.

Hafta kapsamında “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konulu etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Manisa'da “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri

Manisa İl Müftülüğünce “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Yunus Emre Millet Çarşısı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda din görevlilerine hitap eden Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Din görevlisi kavramı içerisinde 'görevli' öne çıkıyor gibi görünse de aslında her din görevlisi bulunduğu mahallede, bulunduğu köyde, camide aynı zamanda bir liderdir, bir yöneticidir. Dolayısıyla görevli kavramının içerisine sıkışıp kalmadan, bulunduğu mahalleye, bulunduğu köye doğal bir lider olarak oradaki sorunlarla birebir ilgilenerek hatta daha da öteye oraya yapılacak birçok yaptırımın önünü açarak oraya hizmetler getiren din görevlilerimizin olduğunu biliyorum. Din görevlisi kavramı sadece bir kamu görevi ya da sadece bir cami görevinden de ötedir. Doğduğumuz andan öldüğünüz ana kadar sizler tüm milletimize hizmet ediyorsunuz. Ben inanıyorum ki bundan sonra da üzerinize düşecek olan her şeyin en iyisini yapacaksınız.” dedi.

- Vefa, sosyal yaşantımızın güçlenmesini artıracak bir konudur

"Camiler ve Din Görevlileri Haftası" temasının "vefa" olduğunu anımsatan Vali Karadeniz, “Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız vefayı öne çıkardı. Bu günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz bir kavram. Vefa öyle bir şeydir ki size toplu iğne ucu kadar iyilik yapan kimseyi unutmamaktır. O insanın da ihtiyacı olduğunda yardımına koşabilmek, onun yaptığı iyiliğin boşa gitmeyeceğini göstermektir. Vefa konusunun bugün ve bundan sonraki nesillere aktarılması aslında bizim sosyal yaşantımızın güçlenmesini de artıracak bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.

- Camiler, milli kimlik kazandıran yerlerdir

"Cami, Din Görevlileri ve Vefa" konulu konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Enbiya Yıldırım ise Hz. Peygamber’in rehberliğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Kur'an'ı anlamak istiyorsak Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatını rehber edinmemiz gerekmektedir. Peygamberimizin hayatının merkezinde cami vardır. Medine'de ilk yaptığı icraat camidir. Yapılmasında bizzat kendisi çalışmıştır. Hz. Peygamber cami dışında kendi başına namaz kılmamıştır. Peygamber Efendimiz eğer Medine'de ise mutlaka camidedir. Cami dediğimiz şey sadece namaz kılınan yer değildir. Mutlulukların ve kederlerin paylaşıldığı yerdir. Camiler; milli kimlik kazandıran, insanları bir araya getiren, kaynaştıran, tek safta kardeş olma bilinci veren, bir arada yaşama bilinci kazandıran yerlerdir.”

Din görevlilerinin büyük bir görev ifa ettiğini dile getiren Yıldırım, “Din görevlisi kardeşlerim; siz büyük bir görev ifa ediyorsunuz. Bize düşen sorumluluktur. İslam'da hâl, yaşamda kâldan öndedir. Peygamber Efendimiz tüm işlerinde istişare etmiştir. Din görevlileri olarak Rasulullah Efendimizin (s.a.s.) tebliğ metodunu hayatımıza rehber edinmeliyiz. Dünyaya bir iz bırakalım. Bu iz bir insanı camiye kazandırmak, bir iyilik yapmak, yüreğe dokunmak bazen de bir kitap yazmaktır." ifadelerine yer verdi.

- Din hizmeti aşkla, heyecanla gerçekleştirilebilecek bir hizmettir 

Konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren İl Müftüsü Mustafa Soykök ise "Sizler İslam’a hizmet etme şerefini ve nimetini yaşayan insanlarsınız. İnşallah bu hizmetleriniz hem dünyanızı hem de ahiretinizi mamur kılacaktır. Cenab-ı Allah'ın kuluna verdiği en büyük nimetlerden birisi mihrapta, Kur'an kursunda islam'ın, Kur'an'ın hizmetkarı olabilmektir. Din hizmeti aşkla, heyecanla gerçekleştirilebilecek bir hizmettir. Hep beraber bu hizmeti deruhte etmeyi, şehrimizin manevi neşesini, sevincini çoğaltabilmeyi Cenab-ı Allah bizlere nasip eylesin." dedi.

Program, "Türkiye Diyanet Vakfı 2021 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu" kapsamında yaptığı başarılı çalışmalar dolayısıyla Değnekler Köyü Camii İmam Hatibi Mesut Olgun’a din görevlilerini temsilen "Teşekkür Plaketi" takdim edilmesi ile son buldu.

Editör: Mehmet Çalışkan