Manisa İl Müftülüğü ile Yeşilay Manisa Şubesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum  Kampanyası” kapsamında sigarayı bırakanlar arasından belirlenen 10 kişiye düzenlenen törenle ödülleri takdim edildi.

Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonu'ndaki törende konuşan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, bağımlılığın günümüzde gittikçe çeşitlenen ve ağırlaşan bir sorun olduğunu vurguladı.

Devlet olarak bu konuda mücadele edildiğini söyleyen Vali Karadeniz, "Günümüzde gelinen nokta bize şunu gösteriyor ki hiçbir kimse, hiçbir kuruluş, hiçbir sivil toplum örgütü diyemez ki bizim bağımlılıkla mücadele ile ilgili bir görevimiz yok, bundan kendimizi uzak tutuyoruz diyemez. Herkes bu mücadelenin içinde bir şekilde yer almalı. Çünkü bağımlılık bugün hayatımızın her noktasında var. Biz bağımlılıklar içine öyle çok kapıldık ki özellikle yeni genç nesle baktığımızda artık en yakın dostlar bile klavyenin diğer ucunda, yanınızda değiller. Bugün yaşanan birçok soruna baktığımızda insanların mutsuzluğu ve gerginliğinin altında yatan tek sebep var. Bağımlılıklarımızın bizleri esir alması, buna karşın insanlarla olan ilişkilerimizin gittikçe azalıyor olması. Zora düşüldüğünde insanlara destek olacak akrabaların, komşuların, dostların hatta aile efradının olmadığı bir ortama doğru ilerliyoruz." dedi.    

- Hedef kitle doğru seçilmeli 

Bağımlılıkla mücadele denilince akla uyuşturucu geldiğini, jandarma ve emniyetin bu konuda mücadele ettiğini belirten Vali Karadeniz, ancak emniyet ve jandarmanın yeterli olmadığını, önleyici hizmetlerin verilmesi gerektiğini, bu hizmetleri Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün, Müftülüğün, Sağlık İl Müdürlüğünün, sivil toplum kuruluşlarının vermesi gerektiğini vurguladı. Hedef kitlenin doğru seçilmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, hedef kitle doğru seçilmediği takdirde başarılı sonuçların elde edilemeyeceğini kaydetti.

- Sigara başka maddeleri tetikliyor  

Sigaranın zararlarının çok net olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz, "Diğer bağımlılıklar bağımlı olan kişiye zarar verir, sigaranın ise o ortamda bulunan herkesi etkileyen zararları var. Sigara diğer bağımlılıklara giden yolu açan kapıdır.  Sigara yaşamda başka maddeleri de tetikliyor. Bu konuda hep birlikte mücadele etmeliyiz. Mücadeleye destek olanlara teşekkür ediyoruz." dedi. 

- İki yılda 149 kişi sigarayı bıraktı  

İki yıldır örnek bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum'  ismiyle başlattığımız kampanya çok güzel neticelere vesile oldu. Biz İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak bağımlılıkla mücadele konusunda her zaman Yeşilay’ın yanındayız. Bağımlılıkla mücadelenin sadece sağlık alanında teknik bir mücadele değil manevi olarak da desteklenmesi gereken bir durum olduğuna inanıyoruz. Manisa’da sadece bağımlılara değil aynı zamanda ailelerine yönelik de manevi destek, danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunma gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz sene Yeşilay Şube Başkanımızın organizasyonuyla bütün din görevlisi arkadaşlarımızı bir eğitim seminerine aldık. 2555 kişilik personelimizin hepsi bu konuda duyarlı. Bağımlılıkla mücadele il ve ilçe koordinatörlüklerimiz var. Bu arkadaşlarımız Yeşilay’la işbirliği içerisinde çalışmalarını deruhte ediyorlar. Geçtiğimiz sene sosyal medyadan bir çalışma yaptık. Sosyal medya üzerinden yapılan hashtag sosyal etkileşim çalışmasında bu kampanyamız TT oldu ve ülke gündemine girdi. Bir hayli ilgi ve etki uyandırdı ve bu noktada manevi destek anlamında bizim de sorumluluklarımız olduğunu ortaya koydu." şeklinde konuştu.

Geçen yıl kampanya kapsamında 662 kişiye ulaştıklarını ve 84 kişinin sigarayı bıraktığını, bu yıl ise 834 kişiye ulaştıklarını ve 65 kişinin sigarayı bıraktığını vurgulayarak iki yılda 149 kişinin sigarayı bırakma iradesini gösterdiğini belirten Soykök, sadece sigara bağımlılığıyla mücadelede değil diğer bağımlılık alanlarında da manevi destek hizmetleri sunma gayreti içerisinde olacaklarını kaydetti.

Yeşilay Bölge Koordinatörü Salih Fulcun da Müftülük ile birlikte hayata geçirdikleri kampanya kapsamında güzel çalışmalara imza attıklarını belirterek, sigarayı bırakanlara teşekkür etti.

Programa katılan Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı İhsan Açık, bağımlılıkla, kötülükle mücadele etmenin de iyilik olduğunu hatırlattı. Kampanyanın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Törene Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, Yeşilay Manisa Şube Başkanı Levent Akçalı katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan