Manisa İl Müftülüğü, vaaz ve irşat hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve başarıyı artırmak amacıyla "II. Vaizler Çalıştayı" düzenledi.

Çalıştaya İl Müftüsü Mustafa Soykök, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, İl Müftü yardımcıları ve vaizler katıldı. 

Manisa Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştay, İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya'nın açış konuşmasıyla başladı.

Açış konuşmasının ardından "Vaizlerin Cami Dışı Fonksiyonları" başlıklı ilk seminer, İl Müftüsü Mustafa Soykök tarafından verildi.

İl Müftüsü Soykök, "Manisa olarak inisiyatif alan, sahayı okuyan, yaptığı iş için projeler üreten ve gerçekleştiren gayretli vaiz hocalarımıza sahibiz. Gerçekleştirdiğimiz ilk çalıştayımızda bir karar alındı. Her altı ayda bir vaizler çalıştayı gerçekleştirelim. Daha ilk çalıştaylardayız. Süreç ilerledikçe, bir takım çıktılar alındıkça vaizlik mesleğini daha da akademik alan haline getireceğiz. Bu toplantıların ciddi anlamda atölye çalışmaları ile bir takım okumaları deruhte edeceğimiz verimli toplantılar haline geleceğini ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

- Her türlü asabiyet, kabilecilik vaizin diline ve üslubuna yakışmaz

Babanzade Ahmet Naim Efendi'nin "Vaiz nedir?" sorusuna verdiği cevabı hatırlatan Müftü Soykök, "Mürebbi ümmet, muallimi fazilet, mülaggini hikmet, varisi vazifeyi nübüvvettir. Babanzade Ahmet Naim Efendi'nin bu sözü üzerinden sizlere bir paradigma sunmaya çalışacağım. Mürebbi ümmet sözünden yola çıkarsak bizler bir ümmet bilinci ile hareket edeceğiz. Her türlü asabiyet, kabilecilik vaizin diline ve üslubuna yakışmaz. Rencide edici, dışlayıcı, ötekileştirici söylemler vaaz ve irşat söylemi asla değildir." dedi.

- Ümmet kavramı günümüzde eksik anlaşılan bir kavramdır

Ümmet kavramı üzerinde duran ve ümmet kavramının günümüzde tam olarak anlaşılamadığına işaret eden Soykök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ümmet bütün insanlıktır. Ümmet ikiye ayrılır; birincisi ümmeti icabet. Biz ümmeti icabetiz, yeryüzünde iki milyar insan ümmeti icabettir. Biz bu ümmeti uyandırmanın, bilinçlendirmenin mücadelesini veriyoruz. İkincisi ümmeti davet. Bizim dışımızdaki herkes. Yeryüzünde yedi milyar insan yaşıyor. Ve biz bu yedi milyar insanın İslami mesajlara ulaşması noktasında sorumluluk altında olduğumuzu Müslümanlar olarak bilmek zorundayız." 

Vaizlik mesleğinin tarihsel sürecine değinen Soykök, toplumun tüm kesimlerine hitap eden vaizlerin, kendilerini sürekli güncellemeleri gerekliliğine vurgu yaptı, "Vaiz, Hz. Peygamberin (s.a.s.) insan kazanma ve etkileme yöntemlerini iyi bilmelidir." dedi.

ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise "vaizlikte başarılı olabilmek için öncelikle din ve yorum farkına dikkat edilmesi gerektiğini" belirterek sabitelerin olması gerektiğini ifade etti, yorumların değişebileceğini dile getirerek, yorum din olarak algılandığında ortaya çıkarabileceği bazı problemlere dikkati çekti.

Editör: Mehmet Çalışkan