Manisa İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi (ADRM) tarafından "190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı Eğitim Semineri" düzenlendi.

İl Müftülüğü Toplantı Salonu'nda iki oturum halinde gerçekleştirilen seminere Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya , ADRM il Koordinatörü Sebahattin Göksu, il vaizleri ve Kur'an kursu öğreticileri katıldı.

Seminerin açılışında konuşan İl Müftüsü Soykök, "Aile ve dini rehberlik çalışmalarımıza yeniden bir heyecanla başlamanın ve yeni bir aşkla işe koyulmanın seferberliğini başlatmış oluyoruz. Manevi danışmanlık yeni bir alan, yeni bir irşat ve tebliğ vazifemizdir." dedi.

Fetva hattında sorulara cevap vermenin de manevi danışmanlık hizmeti olduğunu belirten Müftü Soykök, "Unutmamalıdır ki hiçbir soru sadece sorudan ibaret değildir. Asıl meseleyi yakalayabilmek, sorunun altındaki anlam arayışını keşfedebilmek, öğrencilere, danışanlara daha iyi bir danışmanlık hizmeti sunma imkanını sağlayacaktır. Soru ve cevap süreci aynı zamanda karşımızdaki insanı tanıma sürecidir. Sizlerin karşılaşacağı soruların önemli bir kısmı, insanların içindeki sıkıntıyı paylaşarak rahatlama ihtiyacı ile sorduğu sorular olacaktır. Bu süreçte manevi danışmanlık becerileri aktif olarak kullanılmalıdır." diye konuştu.

İrşat ve tebliğde Hz. Peygamber metodundan örnekler sunan Soykök, "Dini sorular cevaplandırılırken; 'İnsanlarla akıllarının kavrayacağı ölçüde konuşun!' anlayışıyla hareket edilmelidir. Zira insanlar, kendilerine açık ve net ifadelerle gerçeklerin açıklanmasından memnun olurlar. Manevi danışman sürekli kendisini yenilemelidir. Yapılan görev, yeni yönelişler hakkında yeterli bilgi elde etmek için gayret eden bir kişilik yapısına sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte iyi niyet, samimiyet ve doğallığın aşamayacağı engel yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

- Dini konuda rehberlik etmekle sorumluyuz

Ardından "Fetva ve Sorumlulukları" konulu bir sunum gerçekleştiren İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya ise fetvaya gelen sorulardan örnekler vererek şunları kaydetti:

"Her alanda halkla iç içe olduğumuz için insanlara sahih bilgileri ulaştırma noktasında sorumluluğumuz var. Rabbimiz Araf Suresi'nde 'Hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.' buyurmaktadır ki bu manada temkinli olmamız gerekmektedir. Helal ve haramlar noktasında emin olmadan cevap vermemeliyiz. Doğru bilgiyi aktarmak için araştırıp okumak ve donanımlı hale gelmek gerekir. Bilmediğimiz soruları cevaplandırmamalıyız, araştırmalıyız.

Bizler yeni fetva üretmeden, müçtehitlerin içtihatlarını, görüşlerini ve Başkanlığımızın fetvalarını araştırarak vatandaşlarımızın sorularını cevaplandırmak, onları bu konuda rahatlatmak ve dini konuda rehberlik etmekle sorumluyuz. Gençlerle iletişim dillerini kavramalı ve güncel bilgileri takip etmeliyiz."

Seminer kapsamında ADRM İl Koordinatörü Sebahattin Göksu "DHYS'ye Kayıt İşlemleri", İl Vaizi Osman Turgut Dilek "Fetva Vermede Doğru Kaynağın Kullanımı", İl Vaizi Keziban Dut ise "Aileye Dair Sıkça Sorulan Sorular" konulu sunum yaptı.

Seminer değerlendirme ve kapanış oturumu ile tamamlandı.

Editör: Mehmet Çalışkan