Manisa İl Müftülüğü tarafından din hizmetlerinde verimliliği arttırmak, etkili ve sahih din hizmeti sunumuna katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Vaaz ve İrşad Çalıştayları'nın üçüncüsü, 22 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

"Dijital Dünya ve Sorumluluklarımız" ana temasıyla tarihi Bedesten Salonu'nda yapılacak çalıştaya Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ konuşmacı olarak katılacak.

Çalıştayda ayrıca; "Sosyal Medya Platformlarının Vaaz ve İrşad Hizmetlerinde Kullanımı", "Dijital Çağın İletişim Ahlakı", "Post Modern Çağda Yeni Dini Kimlikler", "Dijitalizmin Ortaya Çıkardığı Problemler" başlıklı atölye çalışmaları da yapılacak.

İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, şube müdürleri, murakıplar, din hizmetleri uzmanları, gençlik koordinatörleri, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu personeli ve bağımlılık koordinatörlerinin katılacağı çalıştayın tanıtılması amacıyla "Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

Çevrimiçi düzenlenen toplantıda konuşan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "tarih boyunca iyiliğe davet eden, kötülükten sakındıran ve toplumu doğruya yönlendiren nice insanın, farklı dönem ve bölgelerde güçlü vaaz gelenekleri tesis ettiğini, insanın fıtratında var olan iyiliğe meyilli hal ve nasihati, hayatın vazgeçilmez bir ögesi kılarak iyilik hareketlerinin devamını sağladıklarını" söyledi.  

"Bir vaizin etkili ve verimli konuşmaları ile sıradan bir konuşmacı olmanın ötesinde toplumu yönlendiren ve nesilleri şekillendiren kişi olduğunu dolayısıyla gündemden haberdar olup akıp giden hayatı yakalayan, toplumun dertlerine dokunan, çözüm üreten konuşmalar yapması gerektiğini" hatırlan İl Müftüsü Soykök, sosyal hayatın tanzim edilip korunmasında önemli fonksiyonu olan vaaz ve vaizlik kurumunun kitleler üzerindeki etkisinin de yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirterek, "bu gerçekten hareketle, 21. yüzyılda, özellikle dijitalizmin konuşulduğu bu günlerde vatandaşların iyilik yönünü ön plana çıkarıp, onları kötülüklerden uzak tutacak söylemler geliştirmek ve vaaz irşad hizmetlerinde karşılaşılan sorunlara çözüm aramak amacıyla Manisa genelindeki din görevlileriyle çalıştay yapma ihtiyacı hasıl olduğunu" kaydetti.  

Çalıştayda yenidünya düzeni, 5G, dijital pazarlama, sanal gerçeklik, sosyal medya bağımlılığı, yapay zeka, dijital iletişim, Metaverse, sosyal medya uzmanlığı, viral pazarlama, dijital reklamlar gibi sosyal medya ve dijitale dair birçok konunun masaya yatırılacağını aktaran Müftü Soykök, "Bu çalıştayla beraber düşünmeyi, beraber dijitalleşmeyi, robotlaşmadan insan kalarak dijitalizmi insanlığın, kendimizin ve ailemizin hayrına nasıl kullanacağımızı, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, dijital medyanın tehlikelerinden kaçarak kalbi olan, vicdanı olan, insanlığa hayırlı bir dijital alemi nasıl kurabileceğimizi konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

Söz konusu çalıştayın öğleden önceki oturumları 09.30 – 12.45 arasında gerçekleştirilecek.

Saat 16.00'da yayımlanacak sonuç bildirgesi ile tamamlanacak çalıştay, Manisa İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarından da canlı yayınlanacak.

Editör: Mehmet Çalışkan