Manisa İl Müftülüğü tarafından “2021 Ahi Evran Yılı” etkinlikleri kapsamında “Ahilik Kültürü ve Helal Bilinci” konulu konferans düzenlendi.

Yunus Emre Millet Çarşısı Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın konuğu Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı oldu. 

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açış konuşmasını gerçekleştiren Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Her yıl Ahilik Haftası kapsamında bu etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu etkinlikler kapsamında başkanlığımızın organizasyonu ile resim ve kısa film yarışmaları yapıyoruz. Başta Valimiz, siz değerli konuklarımıza çok teşekkür ediyoruz. " dedi.

Ahiliğin İslam medeniyetine özgü bir değer olduğunu ifade eden Müftü Soykök, “Kardeş olmak, birbirimize destekçi olmak, her düştüğümüzde birbirimizi kaldırmak bizim medeniyetimizde var. İslam’ın ve insanlığın da ortak değeri olan yardımlaşma, kardeşlik, merhamet bizim için vazgeçilmezdir. Bu değerleri yeniden oluşturmak bizlerin görevidir.” diye konuştu.

Ardından kürsüye davet edilen Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı, İslam’ın ticaret yapısı olan Ahilik teşkilatının önemine değinerek, “İslam'ın yayılmasının öncüsü, Müslüman tüccarlardır. Coğrafyalar kendiliğinden İslam'a kavuşmuştur. Bir şehri alabilir, işgal edebilirsiniz. Ama halkın gönlünü alamazsınız. İslam'ın hızlı bir şekilde yayılması ahlak ve adaletledir. Ahilik, İslam'ın ticaret yapısıdır.” şeklinde konuştu. 

İdeal çalışma ile yeni huzurlu bir dünyanın mümkün olduğundan söz eden Irmaklı, “İnsanın insana bakışını aynı değerler üzerine revize etmeliyiz. Bunun farklı boyutları var. Bireysel boyutta, kendi dünyamızda helal kaygısına dönmeliyiz. Ekonomi ile ilişkimizi yeniden formatlamak zorundayız. Sosyal boyutta, hayata helal duyarlılığını ve ahlakını taşımalıyız. Bireyselleşen, birbirinin derdiyle dertlenmeyen ve yardım etmeyen insanlığa yardımlaşma, kardeşlik gibi değerleri hatırlatmalıyız. Evrensel boyutta ise evrensel ideale olmalıyız. Müslümanın evrensel ideali olmalı.” dedi.

Konferansa Manisa Vali Yardımcısı Mesut Eser, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan