Manisa İl Müftülüğü, müftülük personeline yönelik “Kurumsal İletişim Semineri” düzenledi.

Türkiye Diyanet Vakfı Manisa Şubesi Kadın Aile ve Gençlik Merkezi Salonu’nda düzenlenen seminere Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı, Başkanlık Müşaviri Ömer Aydın, İl Müftüsü Mustafa Soykök ve müftülük personeli katıldı.

İki farklı oturumda gerçekleşen seminerde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı, “Bir insanı tanımak istiyorsanız derdini, hayalini üzüntüsünü bilmek gerekir. İnsan derdi kadardır. Derdini bilmediğiniz bir insanı tanıyamazsınız. İnsan ideali kadardır.” dedi.

- Statülerimizi ve insanlığımızı bütünleştirdiğimizde insanlığımızı kaybediyoruz

Statülerin sorumluluk olduğunu insanlık ve şahsiyet olmadığını ifade eden Irmaklı, “Statülerimizi ve insanlığımızı bütünleştirdiğimizde insanlığımızı kaybediyoruz. İnsanın acıları statüye göre değişmez. İnsanın hayalleri, ailesi, iffeti, şahsiyeti, acıları değişmez. İşgal ettiğimiz masa bizim sorumluluğumuzdur insanlığımız değil. Bunun dışında biz kardeş topluluğuyuz. Adeti ibadetten ayıran şey niyettir ya da adeti ibadete dönüştüren niyetimizdir. Eğer bizim niyetimiz bu şehre, insanlığa, meslektaşlarımıza hizmet etmekse bu niyetle büroya girmek ibadettir. Ama bizim niyetimiz sadece mevzuata uygun hareket etmekse bunun bize bir sevabı olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

- İlkemiz adalete sahip olmak ve adaleti gözetmektir

Yapılan işlerde iyi niyetin önemini vurgulayan Irmaklı, “Bütün davranışlarımız bizim niyetimize göre şekillenir. Bu çağın bu şehrin kendi özüne medeniyete kavuşması için çalışıyoruz, niyetimiz bu olmalı. İslam medeniyetinin düşüncesi bu. Bu şekilde olmak bizi mutlu ve huzurlu kılar. Bu çağın bulaşıcı hastalığı tatminsizlik, kanaatsizlik ve şükürsüzlüktür. Neşeli ve huzurlu olmamız için çok imkana sahibiz. Bu nimetlerin farkında olmalıyız. Hz. Ali'ye atfedilen bir söz var: Devletin dini adalettir. Devlet kimdir? Yönetici masasına oturan herkes devlettir. Siz bulunduğunuz masada devletin temsilcisisiniz. Bizim öncelikli bağlayıcı ilkemiz adalete sahip olmak ve adaleti gözetmektir.” dedi.

- Kişi andaki niyeti, andaki şükrü ve andaki farkındalığı ile huzur ve mutluluğa sahip olur

Seminerin ikinci oturumunda müftülük personeline hitap eden Başkanlık Müşaviri Ömer Aydın ise “Dijitalleştikçe aslında hayatımız zorlaşıyor, zorlaşacak. Bizim en fazla bilgi sahibi olmamızı sağlayan alan beyin, zihin ve gönüldür. Hayatımızın her anında huzurlu ve mutlu olma durumundayız. Acı anımızda da huzurlu olabiliriz. Anın farkında olmalıyız. Şu anda insanımız asla anda yaşamıyor. Oysaki anda yaşamak andaki nimetleri hissetmek andaki farkındalığın bilincinde olmak gerekir. Kişi andaki niyeti andaki şükrü ve andaki farkındalığı ile huzur ve mutluluğa sahip olur.” dedi.

- Kutsal bir vazife icra ediyoruz

İl Müftüsü Mustafa Soykök  de “Rabbimiz bizlere Din-i Mübin-i İslam’a hizmet etme şerefini nasip eyledi. Camide, mihrapta, kürsüde Kur’an kursunda hocalarımız, hoca hanımlar nasıl çalışıyorsa bizlerde büro personelleri olarak, müftülük çalışanları olarak mutfakta çalışıyoruz. Din hizmetlerinde çaycılık yapan,  hizmetli görevini yapan arkadaşımızdan il müftüsünün hiçbir farkı yoktur. Kutsal bir vazife icra ediyoruz. Mihraptaki vazifemiz ne kadar önemli ise, mihrabın bu hizmetinin arkasındaki mutfağındaki, bilgisayar başındaki bilgileri hazırlayan, envanterleri giren, planlamaları yapan sizin deruhte ettiğiniz mahfil de o kadar değerli ve büyük bir şereftir.” ifadelerini kullandı.

- Pandemi sürecini avantaja çevirmeye çalıştık

“Pandemi sürecini avantaja çevirmeye çalıştık.” diyen Müftü Soykök, “Bu süreçte online birçok programın yanı sıra tüm tedbirlere riayet ederek yüz yüze de programlar gerçekleştirdik. Bu programlar da kadın, aile, gençler ve engelliler gibi birçok kesme hitap ettik. Sizlerin de talebi üstüne bu semineri gerçekleştirdik. Bu vesile ile programa katılan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan