Manisa İl Müftülüğü tarafından din hizmetlerinde verimliliği arttırmak, etkili ve sahih din hizmeti sunumuna katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Vaaz ve İrşad Çalıştayları'nın üçüncüsü, "Dijital Dünya ve Sorumluluklarımız" temasıyla gerçekleştirildi.

Tarihi Bedesten Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ konuşmacı olarak katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Bizler dinimi mübini İslam’ın, vaazın ve irşadın, Toplum herkesin ulaşması noktasında gayret sarf etmekle yükümlü olan insanlarız. Bu sorumluluk bu yükümlülük aynı zamanda bir nimettir Rabbimizin bir lütfudur, ikramıdır. Tarih boyunca iyiliğe davet eden, kötülükten sakındıran ve toplumu doğruya yönlendiren nice insanın, farklı dönem ve bölgelerde güçlü vaaz gelenekleri tesis ettiğini, insanın fıtratında var olan iyiliğe meyilli hal ve nasihati, hayatın vazgeçilmez bir ögesi kılarak iyilik hareketlerinin devamını sağladıklarını" söyledi.  

Müftü Soykök, “Biz vaaz ve irşad konularımızı vaaz ve irşat dilimizi ve yöntemimizi yaşadığımız çağa nasıl uyarlayabiliriz? Bundan on yıl sonra dünya nasıl bir halde olacak ve biz bundan 20 yıl,50 yıl sonra yeniden inşa edilecek olan bu dünyaya hazırlıklı mıyız? Sanal alem, yapay zeka, transhümanizm ve metaverse gibi kavramlara hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu anlamda irşat dilimizi, yöntemimizi değiştirmemiz, güncellememiz gereken alanlardır.” dedi.

- Geleceğin dünyasını doğru okumamız gerekir

Çalıştayda “Diyanet İşleri Başkanlığının Dijital Yayın Faaliyetleri” konulu sunum yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan, djital dünyanın geçmişten günümüze tarihi sürecini aktararak “Geleceğin dünyasını doğru okumamız gerekir.” Dedi. Diyanet İşleri Başkanlığında dijital yayın faaliyetlerini anlarak takip etmeli ve ettirmeliyiz.” dedi.

Ardından Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ “Dijital-Sanal Dünya ve Gençlik” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Transhümanizm, yapay zeka ve dijitalleşme sürecini aktaran Dağ, bu süreçlere hazır olunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Var olan teknolojik düzlemi kaybeden Müslümanlar bu kaybın bedelini 19. ve 20. yüzyılda kendi ödedi. Eğer ki bilim, teknoloji gibi unsurlarla ilişki kurmadığı takdirde 21. yüzyılda insanlığın daha büyük sorunlar ve kirizler yol açmasında vebalini yüklenecektir. Çünkü yüklenen emanet sadece namaz kılmamız, oruç tutmamız değil hem mümin toplulukların huzura ermesi hem de tüm insanlığın huzura ermesidir.”

Dağ, “İnşa algoritmada düşüncesini yansıtır. Sosyal mecradaki platformlar sıradanlaştırıp önemsizleştirmeye çalıştığı dört şey din, aile, vatan ve cinsiyet kavramlarıdır. Sürekli bununla hem olan genç bu kavramları değersiz görebilir. Size bir kimlik inşa edilir ve tek tip düşünceye sahip olur. Gençler sorunlu değil, gençlik lazımdır. Nesne değildir, öznenin kendisidir gençler. Peygamberimizin gençlere yaklaşımı ile yaklaşmalıyız. Gençlerin neleri sevip nelerle meşgul olduklarını, nelere ilgi duydukları ile meşgul olmalıyız. Gençlerin gönüllerine dokunursak etkimiz olur.” dedi.

Seminer, "Sosyal Medya Platformlarının Vaaz ve İrşad Hizmetlerinde Kullanımı", "Dijital Çağın İletişim Ahlakı", "Post Modern Çağda Yeni Dini Kimlikler", "Dijitalizmin Ortaya Çıkardığı Problemler" başlıklı atölye çalışmaları ile devam etti.

Manisa İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan çalıştay, İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya’nın sonuç bildirgesini okuması ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan