Şehzadeler ilçesinde tarihi Bedesten Salonunda düzenlenen panel din görevlileri Davut Akgün, Osman Güreser ve Semiha Arpacık’ın koordinesinde, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşti.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı müteakip Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Celal Bayar üniversitesi İktisadi ve İdari ve Bilimler Fakültesi Öğrencisi Fatih Baran Çelik'in Kur'an-ı Kerim meali okumasıyla başladı.

Açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Sinan Cihan, düzenlenen bu tür programlarda alanında uzman kişilerin konuşma ve sunum yaptığını, gençlerin ise dinleyici olarak katıldığını belirterek Diyanet İşleri Başkanlığınca bu seneki Mevlid-i Nebi Haftası'nda temanın “Hz. Peygamber ve Gençlik” olarak belirlendiğini hatırlattı ve düzenlenen programlarda gençlere söz vererek onları dinlemek ve destek olmak istediklerini ifade etti.

İl Müftüsü Cihan'ın konuşmasının ardından Daha sonra “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu panele geçildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Enes Baysoy moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Hamza Avcu, İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Ahmet Turna ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencileri Rıdvan Dağaynası ile Burak Kaplan konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde ilk olarak söz alan Hamza Avcu “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Gençlik” başlığı altında  konuştu.

Avcu, Habil ve Kabil’in kıssasını hatırlatarak gençlerin takva sahibi olması gerektiğini söyledi, kıskançlık ve öfkenin kontrol edilemezse kıssada olduğu kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Rıdvan Dağaynası ise “Asr-ı Saadete Genç Gözüyle Bakış” başlıklı konuşmasında Peygamberimizin (s.a.s.) gençlere çok güvendiğini belirterek Musab bin Umeyr’in (r.a.) 17 yaşındayken Müslüman olduğunu, Habeşistan’a hicret edenlerden olduğunu ama Peygamberimizden (s.a.s.) fazla uzak kalmamak için geri döndüğünü, Akabe biatına katıldığını ve Medine’ye ilk öğretmen olarak görevlendiğinde 20 yaşında olduğunu ve bir sene içinde Medine’de 70 kişinin Müslüman olmasına vesile olduğunu ifade ederek gençlerin kendilerine güvenmesi ve mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

Panel, Ahmet Turna’nın “Gençlerle İletişim” konusunda yaptığı konuşmayla devam etti.

Turna, soru sormaktan ve sorgulamaktan korkmayan, muhakeme edebilen, farklı düşünebilen bir gençlik olması gerektiğini belirti. Aile büyüklerinin de bir zamanlar genç olduğunu hatırlatarak onların da hata yaptığını, bazen yapmaya devam ettiklerini belirterek gençlerin hata yaptıklarında yanlarında olunması gerektiğini vurguladı. 

“Günümüzde Gençlik: Problemler ve Çözüm Önerileri” konusunda söz alan Burak Kaplan; gençliğin ne demek olduğunu, İslam’a ve Kur’an’a göre gencin nasıl olması gerektiğini kısaca tanımlayarak günümüz gençliğinin diğer dönemlerdeki gençlerden farklarının ne olduğunu, sorunlarının neler olduğunu anlattı.

Günümüz gençliğinin en önemli sorunlarının içki, sigara, uyuşturucu bağımlığı, teknoloji bağımlığı, şiddet, ahlaki çöküntü ve inanç sorunları olduğunu sunum ve örneklerle paylaştı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci Kaplan, konuşmasının sonunda gençlerle ilgili yaşanan sıkıntılara karşı neler yapılması gerektiğini ve çözüm önerilerini de maddeler halinde sıraladı.

Konuşmaların ardından panelin moderatörlüğünü yapan Enes Baysoy, kendilerine bu fırsatın verilmesinden dolayı İl Müftüsü Sinan Cihan’a, programa katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür etti. 

Panel, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Mevlid-i Nebi sinevizyon gösterimi ile tamamlandı.

Panelistlere çiçek takdiminin ardından söz alan Vali Ahmet Deniz, gençlerin bilgili, donanımlı ve kendilerine güvenmeleri gerektiğini belirterek panelde söz alan öğrencileri tebrik etti.

İl Müftülüğünce düzenlenen panele Manisa Valisi Ahmet Deniz, İl Müftüsü Sinan Cihan, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, akademisyenler, kurum amirleri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan