Şehzadeler Belediyesi tarafından yapılan ve Manisa İl Müftülüğü Türkiye Diyanet Vakfı Manisa Şubesi tarafından işletilecek olan Şehzadeler Aşevi Adnan Menderes Mahallesindeki Tevhid Camii bahçesinde açıldı.

 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ve tam kapasite ile çalıştığında 3 bin 500 kişiye sıcak yemek çıkaracak olan aşevi için açılış töreni düzenlendi.

- "Bu Aşevi bundan sonra Manisalılara emanet"

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Bugün çok tarihi bir ana, Manisa’mızın yıllardır özlemini duyduğu bir iyilik hikayesine şahitlik ediyoruz. Bizleri böyle bir organizasyonda buluşturan Rabbimize hamdü senalar olsun. İyiliğin öncüsü “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” buyurarak ümmetine yol gösteren güzeller güzeli Hz. Muhammed Mustafa’ya sonsuz salat ve selamlar olsun. Bir ihtiyacın neticesi olarak Türkiye Diyanet Vakfımız Manisa’da bir aşevi hizmeti sunmak istiyordu. Değişik arayışlar içerisindeydik. Kıymetli belediye başkanımızla bu konuyu istişare ettiğimizde bu organizasyonu birlikte yapalım diyerek iradelerini ortaya koydular ve kurumlar arası işbirliğinin neticesi olarak 6 Mayıs 2021 tarihinde Sayın Valimizin başkanlığında bu hayırlı çalışma başlamış oldu. Bu aşevi bundan sonra Manisalılara emanettir. Manisalı hayırsever vatandaşlarımızın yardımları ve destekleriyle Türkiye Diyanet Vakfımızın koordinesinde Şehzadeler Belediyemizin destekleriyle bu aşevimizin Manisa'daki hizmetini devam ettireceğiz." dedi.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de yapılan işin çok önemli olduğunu anlatarak, "Bu tesis tam kapasite çalıştığında 3 bin 500 kişiye yönelik hizmet edebilecek bir kapasiteye sahip. Bu önemli bir kapasite. Manisa'nın ihtiyacını da karşılayacak durumda olduğu kanaatindeyim. Bir diğer önemli yanı ise veren el ile alan eli birbirilerini görmeden buluşturacak olmasıdır. Bu da dinimiz açısından ne kadar önemli hepimiz biliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Aşevi bizim hem dini hem de kendi geleneksel kültürümüzün bir mirasıdır."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç ise şunları söyledi: "Türkiye Diyanet Vakfımızın şiarı şudur; 'Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.' Yurt içi ve yurt dışında yeri geliyor yurt, yeri geliyor aşevi, yeri geliyor umut, sevinç ve heyecan olmaya devam ediyor Diyanet Vakfımız hamdolsun. Bu münasebetle müftülüğümüze ve vakfımıza destek olan, omuz veren kim varsa Allah onlardan razı olsun. İman ettiğimiz kitabımız Kur’an-ı Kerim’e baktığımız zaman iki tip insan karşımıza çıkıyor. Salih insanlar, fasık insanlar. Salih insanların özelliğine baktığımız zaman onlar fakir fukarayı kollayan, koruyan, yetim başı okşayan, kazancını paylaşan, iyiliklerin güzelliklerin ve hayır hasenatın çoğalması için gayret gösteren insanlar olarak görüyoruz özelliklerini. Fasık insanlara baktığımızda ise hayra engel olup açı da ben mi doyuracağım diyen bencil ruhlu insanlar olduğunu görüyoruz.  Aşevi bizim hem dini hem de kendi geleneksel kültürümüzün bir mirasıdır. Sayın Valimizin önderliğinde oluşan bu düşüncenin hayata geçmiş olması, yüzlerce insanın buradan istifade edecek olması hayırların en büyüğü. Böyle bir müessesenin belediye ile iş birliği halinde bugün hayata geçiyor olması hepimiz için mutluluk kaynağıdır. Aynı zamanda Cenabı Hakkın bu adımımızdan dolayı üzerimize göndereceği rahmetin ve bereketin de bir vesilesi olacaktır." diye konuştu.

- "Evinde yemek yapamayacaklara hizmet verecek"

Aşevinin inşaatını üstlenen ve bundan sonraki süreçte de hem araç hem de personel tahsisinde bulunacaklarını belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de, "Burada bizim amacımız şu; evinde yemek yapamayacak durumda vatandaşlarımız var. Çoluk çocuğu olmayan yaşlanmış, hastalanmış, evi yanmış, bir yerden göçüp gelmiş, mutfağında eşyası olmayanlar var. Bu aşevinde kaynattığımız çorbaları kendisi yemek yapamayan, yemek yapma durumu olmayan vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ileteceğiz. İhtiyaç sahibi ama yemek yapabilecek vatandaşlarımıza zaten biz gıda bankalarıyla sosyal yardımlaşma vakıfları kanalıyla düzenli destekte bulunuyor ve yardım ediyoruz. Şehir büyüdükçe evinde yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlarımız, şehrimize gelmiş misafir öğrencilerimiz var. İnşallah burada o hizmetleri el birliği ile sunmuş olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Manisa Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Vehbi Özkar tarafından edilen dua ve kesilen kurdele ile Aşevinin açılışı gerçekleştirildi. Tesisin gezilmesinin ardından protokol üyeleri vatandaşlara tavuklu pilav dağıttı.

Aşevinin Kurban Bayramı'ndan sonra faaliyete geçeceği belirtildi.

Editör: Mehmet Çalışkan