Malatya İl Müftülüğü ile Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde “Gençlik Sabah Namazında Buluşuyor” etkinliği düzenlendi.

Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı, ardından gençlerle birlikte sabah namazı kılındı ve dualar edildi. 

Programda konuşan İl Müftüsü Ümit Çimen, gençlere bazı tavsiyelerde bulundu.

Müftü Çimen şunları kaydetti:

“Din insanla birlikte var olmuş insanlığın vazgeçilmez bir gerçeğidir. Esasen din duygusu insanın fıtratında var olan ve doğuştan gelen bir duygudur. İnsan dini bir varlıktır ve yapısı itibarıyla dine muhtaçtır. Din insan için adeta oksijen gibidir. Din olmazsa insanın ruhu boğulur. Dinin devre dışı bırakıldığı toplumlarda insani hayat durur.

İlk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem ile başlayan ve son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) ile son bulan ilahi mesajların adıdır İslam. Allah katında din İslam’dır. Yüce dinimiz İslam, insana dünya ve ahiret mutluluğunu temin eden insani değerlerin adresidir. Esasen İslam, genel itibarıyla insan ve insanlık için şu ana maksatları içermektedir:

Can Güvenliği

"İslam imha değil ihya hareketidir"

İslam hayat dinidir. Onun gözünde insan mükerremdir. Cana kıymak haramdır. İşkence, zulüm yasaktır. Bir insanın öldürülmesi bütün insanlığın öldürülmesine eş tutulmuştur. Bir hayat kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak, yaşatmak olarak ifade buyrulmuştur. İntihar büyük bir günahtır. Bu can bir emanettir. Onu ancak veren alabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) intihar eden kişinin ahirette intihar ettiği hal üzere cezalandırılacağını haber verir. İslam imha değil, ihya hareketidir. 

Mal Güvenliği

Çalışmak zarurettir. Ailesinin nafakasını temin etmek için çalışmak ibadettir. Müslüman kazancını ahlaki ve meşru yollardan temin etmek mecburiyetindedir. Hırsızlık, gasp, faiz, rüşvet, kumar ve benzeri haramdır.

Din Güvenliği

Din fıtrattır; hayat nizamıdır. İnsan için bir yol haritasıdır. Sağlıklı toplum, sağlıklı dindarlık sahih dini bilgi ile mümkündür. İslam’ın mütebessim çehresi olmuş, tarih, kültür ve muhteşem medeniyetimizi besleyen Kur’an ve sahih sünnete dayanan insan merkezli; içerisinde Yunusların, Mevlanaların gönül dilinin bulunduğu dini algı ve anlayışımızı muhafaza edelim.

Akıl Güvenliği

İslam, insanı diğer varlıklardan ayıran, en büyük nimet olan, Kur’an’da kullanılması emredilen, sürekli hatırlatılan aklın muhafazası için hükümler getirmiştir. İçki, kumar, uyuşturucu; kin, nefret, haset, düşmanlık ve küfür gibi kötülükleri yasaklamıştır. 

Neslin Güvenliği

Sağlıklı ve iyi yetişmiş nesiller, milletlerin ve devletlerin teminatıdır. Gençliğin eğitimi, yetiştirilmesi ve aile kurması önemlidir. Nikâhsız, gayr-i meşru hayat ve zina; mümin hayatında yer bulmayan yasak ve haramlardır.
Cihat öldürmenin değil, diriltmenin; insanlığa huzur ve barış getirmenin hak ve hakikat yolundaki mücadele ve gayretin adıdır. 

Müslümanların inandığı değerlerin yaşandığı, hayat bulduğu her bir mekân, emniyet ve güven yurdu olur.

Gençlerimiz, milletimizin ve ülkemizin umudu; milletimiz ve ülkemiz de İslam coğrafyasının umududur.”

Sabah namazının akabinde cami çıkışında çorba ikramı yapıldı.

Yeni Camii’nde düzenlenen programa Malatya Valisi Aydın Baruş, İl Müftüsü Ümit Çimen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


 

Editör: Mehmet Çalışkan