Kur’an-ı kerim tilaveti ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, 2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası temasının “Cami ve Hayat” olarak belirlendiğini söyledi.

Her yıl belirlenen temalarla farkındalık oluşturmaya çalışıldığını ifade eden Hazırlar, “Her dinin bir mabedi vardır. İslam’ın değişmez ve en önemli mabedi camidir. Mabetlerimiz huzur bulduğumuz mekânlarımızdır. Unutulmamalıdır ki camilerimiz fiziki imarının yanında manevi imarı ile de ayakta kalmalıdır. Bunun için başta din görevlilerimiz olmak üzere toplumun her kesimine büyük görevler düşmektedir. Camiler tevhidin, birliğin, dirliğin sembolüdür.” dedi.

Konferansta bir konuşma yapan Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Türklerin İslamiyet’in gelişmesi ve yaygınlaşması için önemli hizmetlerde bulunduğuna dikkati çekti.

Toraman, “Ecdadımız bir yeri fethettiği zaman hemen bir mescit, cami inşa etmiş. Bugün gönül coğrafyamızda ecdadımız tarafından inşa edilen en az Anadolu’daki kadar cami ve mescit görüyoruz. O camiler ve mescitler oralarda yaşadığımızın nişanesi. Her bir çizgisi bir birikimin, mesajın ifadesi. Ecdat yadigârı eserlere gözümüz gibi bakmamız gerekiyor” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından “Cami ve Hayat” konulu konferansını sunan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak; din görevlilerinin beş vakit kurtuluşa çağıran, mihraba can veren, minberden nur saçan, kürsüden ilim, hikmet ve marifetle müminlere yol gösteren mürşitler olduğunu söyledi.

Din hizmetleri ve din eğitiminin tarihin hiçbir döneminde desteksiz ve sahipsiz kalmadığını belirten Albayrak “Nitekim dinin sahibi Allah’tır ve Allah dinini asla sahipsiz bırakmayacaktır. Din hizmetinin ne kadar ulvi, dünya ve ahiret için ne kadar şerefli bir nasip olduğunun farkında olan anne-babalar, yavrularının muttakilere önder/ imam olması için dua ederler. Bu kabul olunmuş dualar ve din hizmetine adanan ömürler anlatılmakla bitirilemez. Yakın dönemde yaşayan din hizmetine ve din eğitimine büyük emekler veren, hizmet bayrağını hocalarımız vesilesiyle bizlere emanet eden pek çok hocamızı saymak mümkündür. Toplumun dini hayatını şekillenmesinde manevi rehber olan din görevlilerimiz son derece önemli bir görevi ifa ediyor.” dedi

Konferansın sonunda Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren personele ve cami ve Kuran kursu yapımına katkıda bulunan iş adamlarına çeşitli hediyeler ve plaket verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen konferansa Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Vali Yardımcısı Ali Bezirgân, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, daire müdürleri, STK Temsilcileri ile din görevlileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan