Kurban Allah’a yaklaşma vesilesi, Allah’ın emir ve yasakları konusunda kayıtsız ve şartsız teslim oluşumuzun sembolüdür. Cenab-ı Hak Teala hazretleri kurbanlık hayvanlardan bahsederken Kur’an-ı Kerimde Allah’ın şiarları oluşundan, sembolleri oluşundan bahseder. Kurbanlarımızı keserken aslında bütün varlığımızdan, bütün varlıklarımızdan dünya adına kıymet verdiğimiz herşeyden vazgeçebileceğimizi ifade ederiz. Hz. İbrahim (a.s)’ın dünyada en sevdiği varlık olan İsmail’in den vazgeçtiği gibi vazgeçebileceğimizi göstermek için kurban kesiyoruz. Bu düşüncelerle kurban ibadetini eda etmeye gayret ediyoruz. 

Kurban ibadetini eda ederken bir kısmımız şehirlerde yoğun yaşama alanlarında oturmamız dolayısıyla, bir kısmımız yaşlı, hasta, uğraşacak durumda olmamamız dolayısıyla, bir kısmımızın maddi durumunun oldukça yerinde olmasından dolayı birden fazla kurban kesebilecek durumda olmamız;  hatta aynı evde birden fazla kurban kesmemiz üzerimize vacip olması dolayısıyla vekâletle kurban kesme kampanyalarına katılma ihtiyacı duyabiliyoruz. Hakikaten yurt içinde ve yurt dışında bizim kesmiş olduğumuz ya da vekâlet verip kestirmiş olduğumuz kurban etlerine ihtiyaç duyan çok sayıda garip, yetim, yoksul muhtaç ve mağdur var. Elbette bunların azalmasını diliyor ve azalması için gayret ediyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı marifetiyle bu sene 149 ülkeye gidecek, geçen sene 143 ülkeye gitmiş olan arkadaşlarımız bölgede gördüklerini, gittikleri ülkelerde yaşamış olduklarını anlatırken “bazı bölgelerde insanlar bir kilo iki kilo eti aldıktan sonra parçalara bölüp kurutuyorlar, sonra onu öğütüyorlar, öğüttükten sonra yemeklerini yaparken lezzet katsın diye yemeklerine katıyorlar” şeklinde gözlemlerini, hatıralarını anlatıyorlar. Bir Müftü arkadaşım “filan ülkeye gitmiştim, onların muhtaç halini, onların sefaletini gördükten sonra artık kurban kesemez hale geldim, hep bağışlar hale geldim” şeklinde gözlemlerini anlatıyordu. 

Kıymetli kardeşlerim;

Eğer kurbanınızı kendiniz kesmeyecekseniz ve emin bir el, emin bir kapı, güvenli bir müessese arıyorsanız Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte kurban kesim kampanyaları yürüten Türkiye Diyanet Vakfı sizin aramış olduğunuz en güvenli limanlardan, en emin ellerden bir tanesidir. Çünkü Diyanet Vakfı denetlenebilir, hesap verebilir olmak durumundadır. Belli aralıklarla hem kendi müfettişleri, hem Diyanet İşleri Başkanlığımızın müfettişleri hem devletin ilgili başka kurumlarının müfettişlerinin denetimine açık durumdadır. Diyanet Vakfı 140.000 civarında memleketimizin her köşesinde ve millet varlığımızın bulunduğu dünya coğrafyasında, ülkemizin dışındaki ülkelerde  yaşayan vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, dindaşlarımızın, kardeşlerimizin bulunduğu her yerde görev yapan din gönüllüsü hocalarımızın temsilciliğini yürüttüğü, gönüllü olarak hizmetlerine katkıda bulunduğu yerde bulunabilen hakikaten güvenli bir limandır.   Ve Türkiye Diyanet Vakfı bizizdir aynı zamanda.

Bu sene inşallah 149 ülkede arkadaşlarımız kurban kesmek üzere hazırlıklarını yaptılar. Geçen yıl 430.000’ i aştık hamdolsun sizlerin destekleriyle.

Sizlerin bağışlamış olduğu kurbanlıklar Afrika’dan Uzak Doğuya kadar, Myanmar’dan Gazze’ye kadar, Ülkemiz içerisindeki dezavantajlı bölgelerden balkanlara, Orta Asya’ya kadar her bölgeye sizin kurbanlarınız Türkiye Diyanet Vakfı çalışan ve gönüllülerinin marifetiyle ulaştı. 

Kurbanlarımızın tamamını, gerek evde kestiklerimizi, gerek vekâlet vermek suretiyle kestiklerimizi Cenab-ı Hakkın kabul etmesini niyaz ediyor; sizlerin, bizlerin, dünyanın pek çok yerindeki kardeşlerimiz için bir yardım eli olmayı nasip etmesini Cenab-ı Haktan tekrar temenni ediyor, şimdiden bayramınızı tebrik ediyorum.

- - - -