“Türkiye Diyanet Vakfı 2020 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” kapsamında düzenlenen il istişare toplantıları başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde sürdürülen 2020 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu’nun daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla düzenlenen tanıtım ve teşvik toplantılarının ilki, Kayseri İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kadir Has Kültür Merkezi’nde Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İhsan Açık’ın katılımıyla düzenlenen toplantıya, Diyanet İşleri başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş telefonla bağlandı.

Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Erbaş; “Bu bir vesile ve fırsattır. Kurban yaklaşmak demektir. Bazı insanlar malıyla ve mülküyle Allah’a yaklaşırlar. Bazılarına da Cenab-ı Hakk öyle güzel bir görev nasip etmiştir ki o görevi sanki hayrı yapan gibi insana sevap kazandırır. Bizim temennimiz de budur. Peygamberlerin varisleri olarak insanları hayra yöneltme, yönlendirme, teşvik etme lütfunda bulundu bizlere. Bu süreci en gerekli bir şekilde tamamlarız inşaallah. Bu yıl geçen yıllara göre çok farklı geçiyor. Salgın sürecini hem millet olarak hem de tüm insanlık olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında salgın sebebiyle pek çok insan işinden aşından oldu. Onları görüp gözetmek, onlara sahip çıkmak her şeyden önce bizim görevlerimiz arasında yer almaktadır. Vefa Sosyal Destek Grubu çerçevesinde bizim hocalarımız gerçekten çok güzel işler yaptılar. Allah hepinizden razı olsun. Her vesile ile bunu gündeme taşımaya çalıştık. Hocalarımıza teşekkür ettik ve tebrik ettik. İnşaallah bu sürecin vekaletle kurban vesilesiyle taçlandırılacağını düşünüyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak ne kadar çok insanın vekaletini alabilirsek ve ne kadar çok fakir-fukara, garip-gureba insanın sofralarına kurban eti ulaştırabilirsek o kadar güzel iş yapmış olacağız ve verimli bir şekilde bu süreci tamamlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Sonrasında kürsüye gelen Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İhsan Açık, TDV’nin 2019 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’na dair bilgiler paylaşarak şunları kaydetti:

“2019’da yurt içinde 1003 şubemizde Kurban kesildi. Tüm il ve ilçe müftülerimiz bu işin rehberi, öncüsü oldu. 149 ülkede kurban kestik. Bu yıl hepimizin malumudur ki gerçekten ulaşmak zor, ulaşıp da orada kurban etmek, kurban bulmak veya kurban dağıtmak zor. Ama biz öncelikleri sıraladık. En acil ihtiyaçları ve beklentisi en yüksek olan yerleri tercih ederek 75 ülkede inşallah kurban keseceğiz. Geçen yıl 453 bin rakamını yakaladık. Allah hepinizden razı olsun. Bunda en büyük emek sizlerin. Bütün toplantılarda bu dile getiriliyor. Bu işin gerçek anlamda sahibinin siz hocalarımız olduğunu dile getiriyoruz.

2015’ten sonra kurban vekaleti ile ilgili bir hızlanma var. Vatandaşımız artık Vekaletle kurbanı daha fazla Türkiye Diyanet Vakfına vermeye başladı.  Şöyle bir yanlış anlaşılma var: ‘İnsanlar artık kendileri kurban kesmiyorlar ve vekaleten daha çok veriyorlar.’ Bu doğru bir bilgi değildir. Vekaleten kurban yoluyla kesilenler, tüm kesilen kurbanların 10’da biridir. Yani Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri ve kurumlar o 1 bölü 10’dan hisse almaya çalışıyorlar. Yani vatandaşımızın yüzde 90’ı kurbanını yine kendisi kesiyor. İnsanların çoğu ikinci veya üçüncü kurbanını vekaleten veriyor.”

Türkiye Diyanet Vakfı olarak vekaleten kurban kesim organizasyonlarına dair 17 bin kişinin katılımıyla bir anket çalışması yapıldığını aktaran Açık; “Şunu sorduk: ‘Kurban tanıtım çalışmalarımızı en çok nereden duydunuz?’ Katılımcıların %67’si din görevlilerinden duyduğunu söyledi. Yani müftümüz, vaizimiz, imamımız, Kur’an kursu hocalarımız bir bütün olarak cami endekslidir. O yüzden sizler önemlisiniz. Kendinizin önemli olduğunu hissetmenizi istiyorum. Bu kurban organizasyonunda ve Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının tüm faaliyetlerinde hem özelsiniz hem öndersiniz hem rehbersiniz. Biz kurban ibadetini hassas görüyoruz. Bu sebeple ibadetin önce hazırlığının doğru yapılması ve sonucunun da doğru yapılması gerektiği inancındayız. Hiçbir kurum Türkiye Diyanet Vakfı kadar yaygın bir insani yardım yapamıyor. Bu hususta hamdolsun ki birinci sıradayız. Dünya standartlarında hem şube açısından hem faaliyet açısından birinciyiz. Her çalışmasında olduğu gibi kurban ibadetini ifa ederken de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı çalışanlarından oluşan profesyonel ekiple görevini en iyi şekilde yerine getirmeye hassasiyet gösteren bütün personelimize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven ise “Vekalet Yoluyla Kurban İstişare Toplantısı’nın ilkini Türkiye Diyanet Vakfı olarak Kayseri’de gerçekleştiriyoruz. Kayseri’de il ve ilçe müftülükleriyle Türkiye Diyanet Vakfının il ve ilçe şubeleri bağlamında gerçekleştirmiş olduğumuz vekalet yoluyla kurban bağışı işlemleri, her yıl bir önceki yıldan daha iyi bir konum alıyor. Geçtiğimiz yıl Kayseri’de 8 bin 790 adet vekalet yoluyla kurban bağışı toplandı.” dedi.

Din görevlilerinden TDV’nin vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu konusunda çevrelerini bilgilendirmelerini isteyen Müftü Güven; “Hiç tahmin etmediğiniz insanlardan; ‘Benim kurbanım da Türkiye Diyanet Vakfına gitsin.’ diyenler sizlere ulaşacaktır. Onun için gayret gösterirsek, çaba sarf edersek bu yıl belirlediğimiz vekalet yoluyla kurban bağışı hedefimizi fersah fersah yukarılara taşıyabiliriz. Hepinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Mehmet Çalışkan