Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) merkezinde gerçekleşen “2021 Yılı Vekaletle Kurban Tanıtım Toplantısı”nda konuştu.

Bizim medeniyetimiz, merhamet medeniyetidir

Tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bizim medeniyetimiz, bilgi, hikmet ve marifet yurdunda doğup iman ve güzel ahlakla neşvünema bulan bir merhamet medeniyetidir. Bu medeniyet Rahman ve Rahim olan Allah’ın yeryüzüne hayat ve nizam veren ölçüleriyle inşa edilmiştir. Bu medeniyet inancı kavi, ruhu diri tutan değerler manzumesidir. Nitekim ibadetlerin en büyük hikmetlerinden biri de bu boyutudur.” dedi.

Kurban ibadetinin, Allah’a yaklaşma ve iyiye, güzele, hakikate ulaşma arayışı olduğunu ifade eden Prof. Erbaş, “Sevgi, vefa, sadakat ve fedakârlığın simgesidir. Yaratan’a karşı ihsan şuurunu, yaratılanlara paylaşma ahlâkını pekiştiren önemli bir nimettir. Bizlere sahip olduğumuz imkânları, inandığımız değerler uğruna feda edebilme erdemi ve iradesi kazandıran büyük bir ibadettir.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, insanlığın pek çok sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın dünyanın ihtiyaç duyulan her yerine,  dil, din, ırk, mezhep, meşrep, farkı gözetmeksizin yardım elini uzattığının altını çizerek, “Sosyal yardımlardan eğitime, camilerin inşasından gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda iyilik çalışmaları yapmaktadır. Müslüman azınlıkların, savaşlara, işgallere, afetlere maruz kalanların, yoksulların, kimsesizlerin, yetimlerin ve çaresizlerin yardımına koşmaktadır.” şeklinde konuştu.

Dünyayı İyilik Değiştirecek

Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfının kurulduğun günden bugüne kadar, “Dünyayı İyilik Değiştirecek” inancıyla, Türk milletinin hayır köprüsü olarak nice güzel hizmetlere vesile olduğunu, Türkiye’de, İslam coğrafyasında ve tüm yeryüzünde iyiliğin sembolü bir kuruluş haline geldiğini ifade etti.

Vekâletle kurban kesim organizasyonundan söz eden Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyanet İşleri Başkanlığımızın Türkiye Diyanet Vakfımız ile beraber yaptığı en önemli hizmetlerden biri de, yaklaşık 30 yıldır aralıksız bir şekilde gerçekleştirdiği Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonudur. Bu doğrultuda vakfımız; milletimizin kurban vekâletlerini, dinimizin esaslarına uygun olarak büyük bir hassasiyetle yerine getirmektedir. Son derece şeffaf bir şekilde sürdürülen organizasyonda kurban kesimleri, vekâlet sahiplerinin isimleri tek tek okunarak bizzat Diyanet İşleri Başkanlığımızda görev yapan hocalarımız ve vakfımızın gönüllüleri nezaretinde yapılmaktadır. 

Geçtiğimiz yıl Türkiye Diyanet Vakfına emanet edilen 557.311 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 430 kesim noktasında; yurt dışında ise 74 ülkenin 308 bölgesinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.”

Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş

Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu kapsamında ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerine ve dünyadaki mazlum, mağdur ve muhtaçlara emanetlerin büyük bir titizlikle ulaştırılacağını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Daha çok mazlum ve muhtaç kardeşimizin yüzünü güldürmek ve onların bayram sevincine katkı sunmak için “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla büyük bir heyecan ve özveri ile gayret edilecektir.” dedi.

Prof. Erbaş, insanlığın yarısının sefalet içinde ve önemli bir kısmı da açlık sınırı altında bir hayata mahkûm edildiğini ve bütün dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Başta Müslüman coğrafyalar olmak üzere neredeyse dünyanın her yerinde savunmasız insanlar, işgallerin, savaşların, terör olaylarının, zulümlerin, yoksulluk ve umutsuzluğun girdabında varlık mücadelesi vermektedir. Bu bağlamda yaşanan sorunlar, sıkıntılar ve acılar karşısında elbette her birimizin sorumluluğu vardır. Dolayısıyla adalet ve merhamet medeniyetinin mensupları olarak bizlere daha fazla görev düşmektedir. Müslümanlar olarak birlik ve beraberlik içerisinde daha çok emek ve gayret göstererek dayanışma ve yardımlaşma mekanizmalarımızı daha fazla güçlendirmemiz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğudan Latin Amerika’ya kadar uzanan tüm gönül coğrafyamıza aziz milletimizin iyilik eli ulaştırılacaktır.  

Yurtiçinde ve yurtdışında birçok yerde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurban kesim ve dağıtımlarının gerçekleştirileceğini belirten Başkan Erbaş, “Yaşanan zorlu süreçler nedeniyle sıkıntıya düşen kardeşlerimiz başta olmak üzere, insanların yokluk ve yoksulluk içinde kaldığı Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğudan Latin Amerika’ya kadar uzanan tüm gönül coğrafyamıza aziz milletimizin iyilik eli ulaştırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erbaş, Türkiye’nin en ücra köşelerinden dünyanın en uzak ülkelerine kadar her yerde kendini insanlığın hizmetine adamış görevli ve gönüllülerle birlikte tüm hazırlıklara devam edildiğinin altını çizerek, “Bağış aşamasından, kesilen kurbanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadar tüm süreçte, ülkemizdeki ve yurt dışındaki din görevlisi hocalarımız ve yardımcı kuruluşlardaki çalışanlar olmak üzere binlerce kişilik bir ekiple bu organizasyon gerçekleştirilmektedir. Zira Başkanlığımızın ve vakfımızın özverili insan kaynağıyla sahip olduğu hizmet potansiyeli ve bu konuda taşıdığı hassasiyet, Vakfımıza emanet edilen kurban vekâletlerinde her yıl düzenli bir artış yaşanmasına sebep olmaktadır.” dedi.

Hedef, 20 milyondan fazla ihtiyaç sahibine Türkiye’nin iyilik elinin ulaştırılması

20 milyondan fazla ihtiyaç sahibine Türkiye’nin iyilik elinin ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Erbaş, “Milletimizin destek ve teveccühüyle geçen yıl aldığımız bağış rakamlarının üzerine çıkarak 20 milyondan fazla ihtiyaç sahibine Türkiye’nin iyilik elinin ulaştırılması hedeflenmektedir. Vekâlet yoluyla kurban çalışmalarımız kapsamında Türkiye’de 81 il 922 ilçede, yurt dışında ise 100 civarında ülke 280 bölgede mazlum ve muhtaç kardeşlerimize halkımızın yardım elini ulaştıracağız inşallah.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Vekâletle kurban hizmetinin, Türkiye’de müftülükler, yurt dışında ise büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve yerel kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütüldüğünü belirtti.

Yurtiçi 1.125 TL, Yurt dışı ise 925 TL

Türkiye Diyanet Vakfınca 2021 yılı vekâlet yoluyla kurban kesim bedellerinin, yurt içinde 1125 TL, yurt dışında ise 925 TL olarak belirlendiğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Vatandaşlarımız, www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden çevrimiçi bağış yapabileceklerdir. Mobil bağış uygulamamız üzerinden de kurban vekâletlerini verebileceklerdir.”

Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı vekâletle kurban organizasyonuna isteyenlerin il ve ilçe müftülükleri, din görevlileri, TDV ve PTT şubeleri ve bankalar aracılığıyla da katılım sağlayabileceklerini ve vatandaşların 0 312 416 90 00 numaralı telefondan arayarak kurban vekâleti hakkında detaylı bilgi alabileceklerini belirtti.

Her şehirde stantlar kurulacak

81 ilde, şehirlerin önemli noktalarına kurban bağış stantlarının kurulacağını da açıklayan Prof. Erbaş, “1003 şubemiz aracılığıyla il ve ilçelerde merkezi noktalara kurulacak ve vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği stantlarda hem bağış yapılabilecek hem de kurban hizmetleri hakkında bilgi alınabilecektir.” ifadelerini kullandı.

2021 Yılı Vekaletle Kurban Tanıtım Toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Kurbanlarını, bağışlarını ve dualarını, yeryüzündeki mazlum ve muhtaçlarla paylaşan vatandaşlarımıza en kalbî şükranlarımı sunuyorum. Yaptığımız iyiliklerin, aziz vatanımızda birlik ve bütünlüğümüzün, samimiyet ve kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olmasını; dünyada da iyilik elimizin ulaştığı her noktaya barış, bereket, esenlik ve merhamet taşımasını temenni ediyorum.

Yaratıcımıza ve can taşıyan her varlığa bizleri yakınlaştıran Kurban ibadetimizin kalplerimize huzur, hanelerimize bereket, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirerek insanlığın hidayet ve barışına vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.”

Editör: Mehmet Çalışkan