Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen anma programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açış konuşmasını Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla yaptı.  

Yayla: “Hacı Veyiszade Hocamızı seviyoruz. Çünkü o doğruluk ve dürüstlükten hiç ayrılmadı. Vakıfcılık yaparken bizler de kurucumuzun izinden ayrılmadan hizmetlerimize devam ediyoruz. O daima olaylar karşısında yılmadan mücadele etmiş, sabretmenin zor olduğunu fakat sonunun zafer olduğunu bizlere öğretmiştir.” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman ise Hoca Efendi'nin hayatından örnekler vererek “Eşler arasında sorun yaşandığında aralarını bulmak için kendisine müracaat edilen bir danışman, bebekler veya çocuklar hastalandığında okutmak için aranılan, vefat eden biri olduğunda hemen davet edilen, birinin başı daraldığında dert ortağı edinilen, bir esnafın başı daraldığında derdini dinleyen kıymetli bir şahsiyetti.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan ve imam hatip liselerinin kurulmasına öncülük eden Hacı Veyiszade Hoca Efendi'nin İslam hayatı, cömertliği ve alçak gönüllülüğü ile sadece yaşadığı dönemi değil arkasından gelen nesli de aydınlattığına dikkati çeken Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu şöye devam etti:

"Merhum Hoca Efendi daima iyilik yapma, iyilik etme gayretinde olan, bundan zevk alan bir mizaca sahip, hayırda acele eden, işi bitiriveren fevkalade bir zekâya ve hafızaya sahip,  feraset sahibi, ömrünü din ve iman, ahlak ve fazilet, vicdan, irfan ve memleket için su gibi harcamış, canını sebil edercesine çalışmış, gelecekte İslam davasına hizmet edecek genç imanlı nesilleri yetiştirmek uğruna bir çok zahmetlere katlanmıştır. Öyle ki birçok münafığa tahammül etmiş, bir talebenin yetişmesi uğruna bin münafığın kahrını çekmiş, adeta gül yetiştiren bir bahçıvan olmuştur.  Hoca Efendi çok zahmetler çeken kâmil ve arif bir insandı.  Kısacası  bir şehrin değeri ve kıymeti, yetiştirdiği, barındırdığı kıymetleri ve kıymetlileri ile oluşur.”

Poçanoğlu’nun konuşmasının ardından İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse'nin “Geleneğimizin Değeri ve Âlimlerimiz” konulu konferansı başladı.

Program imam hatip liseleri ve Kur’an kursları arasında yapılan kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediye takdimi ile son buldu.

Editör: Mehmet Çalışkan