“2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri kapsamında, kamuoyunu bilgilendirmek üzere Konya İl Müftülüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, şunları kaydetti.

- Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değildir

“Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değil, aynı zamanda toplumsal birlik ve bütünleşmemizi sağlayan, kalplerimizi birleştiren, sanat ve estetik alanında ulaştığımız seviyeyi sergileyen mimari şaheserlerdir.

Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslâm beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minareleriyle camilerimizdir. ‘Toplayan, bir araya getiren’ anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükûa varıp secde ettikleri kutsal mekânlardır.

Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirişi, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir. Kadın-erkek, zengin-fakir, köylü-kentli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç ve çocuk herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır camiler.

- Cami deyince ilmin ve hikmetin öğrenildiği şerefli mekânlar aklımıza gelir

Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; ‘Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı kılan, zekât veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. (Tevbe 9/18)’ mealindeki ayet-i kerime ile Peygamberimizin (s.a.s.); ‘Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder. (Buhari Salat,65)’ hadis-i şerifi, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegâne amil olmuştur.

Minareler tevhidin semboldür. Sanki yeryüzünün işaret parmağıyla Allah’ın birliğine şahitlik eden sembollerdir.

Ezanlar şehadetin ve dinin temelidir. Mihrap, kürsü, minber hakkın, adaletin ve hakikatin sesidir.

“Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle, tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik kampanyaları, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, kurum ve kuruluş ziyaretleri, camilerde kütüphane düzenleme çalışmaları, kadınların ve çocukların, yapılan hizmetlerden yararlanabileceği mekânların oluşturulması, ücretsiz kitap dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, televizyon ve radyo programları, hatim ve mevlid programları, hafta kapsamında yapılan
‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma’, ‘Hafızlık’, ‘Hutbe ve Şiir Yazma’, ‘Etkili Hutbe Sunumu’ ve ‘Ezanı Güzel Okuma’ yarışmalarında dereceye girenlere, çeşitli alanlarda üstün başarı gösteren ve yıl içinde emekli olan görevlilere hediye sunumu programları planlandı.

Bu vesileyle “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nın başta din görevlilerimiz ve halkımız olmak üzere İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diler, ilginizden dolayı hepinize teşekkür ederim.”

Editör: Mehmet Çalışkan