Programa, Konya Valisi Yakup Canbolat, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Saliha Bilgiç, Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, protokol üyeleri, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, Kur’an kursu öğreticileri, öğrenciler ve aileleri ile davetliler katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu yaptı.  

Poçanoğlu, Kur’an kurslarının inşasından eğitimine kadar, maddi ve manevi destek veren hayır sahipleri ile hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an kursu öğreticilerine teşekkür ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hafızlarımızın annelerine ve babalarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Onlar da büyük gayretlerle ve fedakârlıklarla çocuklarını Allah yolunda, Allah için Kur’an-ı Kerim'i hıfz etmek üzere Kur’an kurslarımıza gönderdiler. Bu sebeple hafızlarımızın ailelerine teşekkür ederken bütün bu yükü çekerek Allah yolunda sabrederek emeklerinin karşılığını alan hafızlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

"Resulullah Efendimiz (s.a.s.) ve tek bir kitap ile tarihin akışı değişmiştir"

Allah sözün en güzelini hidayet rehberi olarak ve bütün güzel söz söyleyenlere de meydan okuyarak indirmiştir. Kuran’ı Kerim'in inzalinden önce cahili bir hayat yaşayan hatta hiç bir şey okumamış kimseler Kur’an’ın inzalinden sonra onun rehberliğinde yeryüzünün dâhileri, yeryüzünün en adil halifeleri, yeryüzünün en kahraman, yeryüzünün alimleri haline geldiler. Hem çağında yaşayan çağdaşlarından daha şerefli oldular, daha üstün oldular, hem de mahşere dek gelecek olan bütün insanlığın önünde örnekler oldular, önderler oldular, en şerefliler oldular. Bu ilahi vahiy sayesinde taştan daha sert olan kalpler yumuşamış, düşmanlığın yerini kardeşlik, zulmün yerini adalet ve ihsan almıştır. Bir kişi yani Resulullah Efendimiz (s.a.s.) ile ve tek bir kitapla tarihin akışı değişmiştir, dünya değişmiştir. Cenab-ı Hakk Kur’an-ı Kerim’de Kur’an'ı ruh olarak niteler. Çünkü O bütün insanları cehalet ikliminden kurtarıp onlara, insanlığa hayat veren bir kitaptır. O hablullahtır. Allah'ın sapasağlam kopmayan ipidir. O kendisinde hiçbir zaman, indiği zamandan ve bütün zamanlardan kendisinde hiçbir eğrilik bulunmayan, hiçbir şüphe bulunmayan bir kitaptır.

"Milyonlarca hafız tarafından ezberlenen tek kitaptır Kur’an"

O öyle bir kitaptır ki üslup ve edasını üstadından almış, ağızlardan ağızlara çok sayıda hafız tarafından nakledimiş bir kitaptır. Dünyanın bütün kitapları silinse, yok olsa, kaybolsa, kaybolmuş olur. Ama Kuran-ı Kerim silinse, kaybolsa, hafızların hafızasında hemen o gün yeniden yazılacak bir kitaptır.  Çünkü Hz. Peygamber Efendimize (s.a.s.) indiği günden itibaren yüzlerce, binlerce, milyonlarca hafız tarafından satır satır ezberlenen yeryüzünde tek kitaptır. O ilahi bir kitaptır.

"Yürüyen ve yaşayan hafızlar oldu mu, ümmet yeniden dirilecektir"

Bu sebeple hafızlarımız bu ümmetin en önemli evlatlarıdır. Hafızlarımız İslami ilimleri kuşanmak suretiyle tefsir, hadis, fıkıh gibi Kur-an’ın ahlakına da bürünerek yürüyen ve yaşayan hafızlar olacaklardır. Yürüyen ve yaşayan hafızlar oldu mu, ümmet yeniden dirilecektir. Bu ümmet yeniden adaleti ve hakkı bütün dünyaya ve insanların kalbine yeniden yazacaktır. Hafızlarımızı yetiştiren hocalarımıza, annelerine ve babalarına tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Onlar Resulullahın müjdesiyle öyle bir taç giyecekler ki, o tacın nuru güneşten daha parlak olacak inşallah.”

İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu’nun konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Huriye Martı, hafızlığın önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Editör: Mehmet Çalışkan