Karatay İlçe Müftülüğüne bağlı Bedir Kız Kur'an Kursu bünyesinde kurulan “Robot Eğitim Laboratuvarı” hizmete açıldı.

Eğitim laboratuvarının açılışına Konya Valisi Yakup Canbolat, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Karatay Kaymakamı Ahmet Selim Parlar, kurum amirleri, ilçe müftüleri, proje sınıfının yapılmasına destek olan hayırseverler, Kur’an kursu yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

Proje hafız yazılımcı yetiştirecek

Kursta eğitim alan öğrenciler, bir taraftan hafızlık eğitimine devam ederken diğer taraftan da bilgisayar yazılımını ve kodlamayı öğrenecek.
Hafız yazılımcılar yetiştirmesi planlanan proje sınıfının açılışında konuşan İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu şunları söyledi:

“Dinimiz iman, ilim ve cihat üzerine kurulmuştur. İman, ilim ve cihat üzerine İslam öyle bir varoluş manzarası ve imkânı sergilemiştir ki bu varoluşun temel direkleri adalet, ihsan ve liyakattir. Yani işi ehline teslim etmektir. İmana, ilme, adalete, ihsana ve liyakate önem veren İslam, öyle bir seviyeye ulaşmış ki Haçlı Seferleri öncesi kendi içerisinde toparlanmayla ilgili motivasyonu sağlayabilmek için ‘bir tarafından bal akan, bir tarafından süt akan şehirler’ demişlerdir. Bu şehirlerin büyük kütüphaneleri vardı. Bunların kapasitelerini haçlı seyyahlar kaynaklarda dile getiriyor. Bu şehirlerin hakikaten rasathaneleri ve medreseleri vardı. Bu şehirlerde mekanik ve matematik öğretiliyordu.

“Gerçek bir medeniyetin yolu ilmi ve Kur’an-ı teknik ile birleştirmekten geçer”

Biz İslam dünyasında ne zaman ilmi, dini, Kur'an-ı Kerim’i teknik ile birleştirdik, işte o zaman gerçekten güzel bir medeniyet meydana getirmişizdir. İşte burada hak, adalet ve namus var olmuştur. İşte burada değerlerimizi koruyabilmişizdir. Ama ne zaman ki bir bütünlüğü yakalayamamışız ya da görememişiz; ilim, din, hocalık ve hafızlık ayrılmış, birbirinden bağımsız hale gelmiş, işte o zaman korumamız gereken şeyleri koruyup muhafaza edememişizdir. Bugün düşmanlarımız tarafından ülkemize yapılan saldırılar karşısında mücadele etmemiz ve çok çalışmamız gerekiyor. Bu sebeple burada bir dönüm noktasındayız. Yapılan bu çalışmaları ben yeniden bir dönüşümün işareti olarak görüyorum. Hem hocalığımız ve ilmimizle var olduğumuz hem de sanatın ve ticaretin içinde olduğumuz gün İnşallah bu ülke yeniden büyük bir ülke olacaktır. Bu sebeple bu açılışı önemsiyorum.”

Çağımızdaki teknolojik gelişmelerin insanlığa büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Bedir Gençlik Derneği Başkanı İmam Hatip Hasan Hüseyin Biçer ise “Bu noktada evlatlarımızı Kur’an ahlakı ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) sünneti üzerine eğitmek, teknolojiyi insanlığın hayrına olacak şekilde geliştirmek ve üreten bir nesil yetiştirmekten başka kurtuluş yolumuzun olmadığı bilincindeyiz. Bugün sahip çıkamadığımız evlatlarımız, yarın bizim olmayacaktır. Teknoloji sınıfımızın oluşumunda bize fikir veren ve maddi desteklerini esirgemeyen Yusuf Böget ve Mustafa Böget kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum.”

Çin’de Robot yarışmasına katılarak ülkemizi temsil edecekler

Bedir Kız Kur’an Kursu Yöneticisi Arzu Paralı da proje hafızlık sınıflarındaki öğrencilerin robotik alanda ciddi projeler geliştirdiğini ve Aralık ayında Çin’de gerçekleştirilecek yarışmada Türkiye’yi temsil edeceklerini söyledi.
Bir yıl evvel faaliyete giren Bedir Kız Kur’an Kursunda kısa sürede önemli mesafeler kat ettiklerini belirten Paralı, “Başlangıçta bir hafızlık sınıfımız ve bir proje sınıfımız varken şimdi hafızlığımızı iki proje sınıfı ile yürütüyoruz. Aynı zamanda 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu da bizimle birlikte projeyi yürütüyor. Çocuklarımız beşinci sınıfta hem kültür derslerini gördüler, hem de hafızlığa başlangıç yaptılar. Altıncı yıllarında da sınıfları donduruluyor ve hafız olan kızlarımız sadece sınavlara giriyor. Bu şekilde çalışırken proje hafızlık sınıfımız geçtiğimiz günlerde deneme amaçlı bir bilim festivaline katıldı. Orada da Vali Bey ve protokol tarafından projeleri çok beğenildi. Böyle olunca biz de bunu geliştirdik. Hafızlık sınıfımızdaki öğrencilerimiz kodlama öğrenerek robot geliştiriyorlar. Bu kodlamalarla birlikte robotları çalıştırıyorlar. Tasarımlarını da kendileri yapıyorlar. Hafız öğrencilerimiz robotik çalışmalarda kendilerini oldukça geliştirdi. Bu projeleri yapan öğrencilerimiz 15 Aralık’ta Çin’in Shanghai kentine giderek burada yarışacaklar ve ülkemizi temsil edecekler. Türkiye’nin daha önce böyle bir yarışmaya katılımı olmamış. Öğrencilerimiz bir ilki gerçekleştirecekler.” ifadelerini kullandı.

“Çıraklığı yaşamayan ve mücadele etmeyen başarılı olamaz”

Sınıfın açılmasına destek olan hayırseverlerden Mustafa Böget “Çıraklığı yaşamayan ve mücadele etmeyenin başarılı olacağını sanmıyorum.”dedi.
Böget konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Üniversite talebesi olunmadan önce mutlaka çıraklığın yaşanması gerekiyor. Bu ülkeye sanayiciler de lazım. Sanayici olması için de bir yerden başlayıp çıraklık yapması gerekiyor. Hafızlarımızın burada kodlama sistemini öğrenip evlerinden uzaktaki robotu yönlendirebilecek konuma gelmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından “Türkiye’nin İlk Robot Eğitim Laboratuvarı” proje sınıfının açılışı yapıldı. Kursta eğitim alan 13 öğrenci, 15 Aralık’ta Çin’de düzenlenecek yarışmada Türkiye’yi temsil edecek. 


 

Editör: Mehmet Çalışkan