Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılışında konuşan İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Kur’an kurslarının inşasından eğitimine kadar, maddi ve manevi destek veren hayır sahipleri ile hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an kursu öğreticilerine teşekkür etti.

Poçanoğlu, hafızların mezun olduğu Kur’an kurslarının isimlerini tek tek saydıktan sonra şunları kaydetti: “Hafızlarımızın annelerine, babalarına ve velilerine huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Onlarda büyük gayretlerle ve fedakârlıklarla çocuklarını Allah yolunda, Allah için Kur’an-ı Kerim-i hıfz etmek üzere Kur’an kurslarımıza gönderdiler. Onlarda çocuklarının hafız olmalarında emek çekmişler ve yoğun gayret göstermişlerdir. Bu sebeple hafızlarımızın ailelerine huzurlarınızda özellikle teşekkür ediyorum. Allah yolunda sabrederek durmadan çalışarak, emeklerinin karşılığını alan siz değerli hafızlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde küçük yaştan itibaren hafızlık yolunu açan yöneticilerimize de huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

2019 yılında 633 hafızımız diploma aldı

Müftü Poçanoğlu 2019 yılında belge alan hafız sayısını da açıklayarak "2019 yılının ocak ayından itibaren Konya’mızda hafızlığını tamamlayarak diplomasını alan kız ve erkek hafız sayımız 633’tür." dedi.

Tek bir kitap tarihin akışını değiştirmiştir

Kur’an-ı Kerimin tarihin akışını değiştirdiğini ifade eden Poçanoğlu “Allah sözün en güzelini, hidayet rehberi olarak ve bütün güzel söz söyleyenlere de meydan okuyarak Kur’an-ı Kerim-i indirmiştir. İnzalinden önce cahili bir hayat yaşayan hatta hiç bir şey okumamış kimseler, Kur’an’ın inzalinden sonra onun rehberliğinde yeryüzünün dâhileri, yeryüzünün en adil halifeleri, yeryüzünün en kahraman ve yeryüzünün alimleri haline geldiler. Hem çağında yaşayan çağdaşlarından daha şerefli ve daha üstün oldular. Hem de mahşere denk gelecek olan bütün insanlığın önünde örnekler oldular, önderler oldular, en şerefliler oldular. Bu ilahi vahiy sayesinde taştan daha sert olan kalpler yumuşamış, düşmanlığın yerini kardeşlik, zulmün yerini adalet ve ihsan almıştır. Bir kişi yani Rasulullah (sav) efendimiz ile ve tek bir kitapla tarihin akışı değişmiştir, dünya değişmiştir. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de Kur’an-ı ruh olarak niteler. Çünkü O bütün insanları cehalet ikliminden kurtarıp onlara, insanlığa hayat vermiştir. O hablullahtır. Allah’ın sapasağlam kopmayan ipidir. O kendisine hiçbir zaman, indiği zamandan ve bütün zamanlardan kendisinde hiçbir eğrilik ve şüphe bulunmayan bir kitaptır.” ifadelerini kullandı.

Hafızlık herkese nasip olmayan emek isteyen bir çalışmanın eseridir

Vali Cüneyit Orhan Toprak ise hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an kursu öğreticilerine ve ailelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, hafızlığın büyük bir nimet olduğu dile getirerek “Çok büyük çalışma ve gayretler sonrası hafızlık gibi çok şerefli zor bir statüye ulaşan değerli kardeşlerim ve onların kıymetli aileleri buradan sizleri tebrik ediyorum.  Hafızlık herkese nasip olmayan çok zorlu bir eğitim gerektiren, çaba gerektiren ve sürekli emek isteyen bir çalışmanın eseridir. Konya müftülüğümüzün zaman zaman il milli eğitim müdürlüğümüzle beraber yaptığı iş birliği ile zaman zaman gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar meyvesini vermiş olup 633 gibi bir sayıya ulaşmış bulunuyoruz. Ben bazı illerin durumunu ve sayılarını bildiğim için bu durum oldukça yüksek bir seviyedir. Bu sayı gerçekten şunu gösteriyor ki il müftülüğümüz, ilçe müftülüklerimiz ve bu kurslarda görev alan öğreticilerimiz bu konuda ciddi bir çalışma gayretinde olmuşlar. Ben onları da tekrar tebrik ediyorum. ”dedi.

Hafızlık hayat boyu bir derstir

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı ise hafızlık eğitiminin herkese nasip olmayan zor bir iş olduğunu dile getirerek bu sürecin sabır ve sebat gerektirdiğini hatırlattı. Konarılı, öğrencilere, onları yetiştiren öğreticilere ve ailelerine teşekkür ettikten sonra “Hafızlık hayat boyu bir derstir.” dedi ve şunları kaydetti.

Hafızlık bütün değerlerin hurufunu, hududu ve hukukunu hem kavrayan davranışlarıyla konuşturan kişi demektir. Kur’an-ı Kerim’in bütün değerlerini davranışlarıyla hem diline hem gönlüne hem de ameline nakşeden kişi demektir hafızlık. Hafız hocası hafızlıkta en temel karakteri oluşturur. Bu vesileyle hafızlarımızı yetiştiren hocalarımızı tebrik ediyorum ve hepsinden Allah razı olsun diyorum.

Hafızlık aynı zamanda Peygamber efendimiz (s.a.s.)’in bir mesleğidir

Hafızlığı bir peygamber mesleği olarak niteleyen Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı, "Hafızlık aynı zamanda Peygamber efendimiz (s.a.s.)’in bir mesleğidir.  Çünkü Cebrail (a.s.) ona Kur’an okudu, vahiy ve ayetleri o getirdi ve peygamber efendimiz de tek tek ayetleri ezberledi. Ayet ayet kalbine ve aklına nakşetti.  Sevgili öğrencilerimiz, hafızlarımız bir peygamber mesleğini icra ediyorsunuz.  İnşallah ömrünüzde böyle devam eder.  Cenab-ı Allah “Kur’an-ı Kerim-i biz indirdik yine onu koruyacak olan biziz” buyurmuştur. Sizler bugün bu ayetin tecellisini gerçekleştiriyorsunuz. Sizler bu ayetin birer tecellisisiniz,  bunu asla unutmayın!  Kur’an-ı koruyacağız diyen Allah, sizlerin kalbinde, sizlerin ruhunda, sizlerin aklında Kur’an-ı hıfz ettiriyor ve yüce kitabını koruyor. Günümüzde bazıları hafızlık konusunda bilgisayarlar var, dvd’ler var, flash bellekler var… nasıl olsa sürekli bir yerlere kaydediliyor. Bu kadar uğraşmaya hafız olamaya ne gerek var diyorlar. Düşünün elektrikler kesildi, bilgisayarlar bozuldu, savaş oldu ve teknoloji durdu o zaman ne olacak? Kur’an-ı hem gönlünde hem zekasında, hem de amelinde ve hayatında hıfz edenler Allah’ın tecellisiyle Kur’an-ı koruyacaklardır. Ben tekrardan hafızlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyor ve hayatlarında başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Mehteran eşliğinde hafızlar sahnede seremoni gerçekleştirdi

Protokol konuşmalarının ardından mehter takımı eşliğinde öğrenciler “Hafızlar Geçidi Seremonisi” yaparak sahnede yerlerini aldılar.

İzacet merasimi Vali Cüneyit Orhan Toprak tarafından hafız öğrencilere verilen hediye takdimi ve ardından İl Müftülüğü Uzman Vaizi Halide Kılıç’ın yaptığı dua ile sona erdi.

Programa, Vali Cüneyit Orhan Toprak, Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, bazı protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, Kur’an kursu öğreticileri, öğrenciler ve aileleri ile davetliler katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan