2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri haftası kapsamında Kırşehir Müftülüğü tarafından, Neşet Ertaş Kültür Merkezi salonunda bir program düzenlendi.

İl Müftüsü Mehmet Yaman “Din Görevlilerimiz mihrapta, ibadetin, minber ve kürsüde hitabetin rehberleri olarak 4 yaşından 90 yaşına kadar kadın erkek, küçük büyük herkese yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i öğretmeyi kendilerine birer görev bilmişlerdir. Buradan hepsine teşekkür ediyorum, düzenlemiş olduğumuz programımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyor programın hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca ise “Peygamber Efendimiz (s.a.s.) nübüvvet görevini üstlendikten sonra yüce dinimiz İslam’ı Mekke’de bulunan Cahiliyye dönemi insanlarına anlattı. Bir taraftan Bedeviyyet diğer taraftan Medeniyyet düsturuyla çalıştı.” şeklinde konuştu.

Kur’an-ı Kerimden ayetlerle örnekler veren Karaca, “Sevgili Peygamberimiz insanları Bedeviyyetten Medeniyete geçirmek istiyordu. Bu süreçte Peygamberimiz insanlara dinimizi anlatmaya çalıştı. Tabi Hicret emri gelince de Mekke’den Medine’ye hicret etti. O zaman ki adı Yesrib olan yer, Peygamberimizin oraya hicret etmesinden sonra Medine oldu.” dedi.

Medine’de İslamiyyet’in müesseleri ile ortaya çıktığını ifade eden Karaca  “Medine kelimesi deyn kelimesinden gelir. Deyn, borç, hak demektir. Hakların, borçların ödendiği yere Medine denir.” dedi.

Karaca sözlerini şöyle sürdürdü “İnsan haklarının gözetildiği yere Medine denir. Peygamber Efendimiz Yesrib’i Medine haline getirdi. Bu müesseseler neydi? Bunlar insanların, hayvanatın, nebatatın haklarının gözetildiği yerdi. İlk iş olarak Mescidi Nebinin inşası oldu. Burası Müslümanların yönetim merkezi ve karargâhıydı. Peygamber efendimiz zamanında Camide, mescitte namaz kılınır, ilim tahsil edilir ve önemli kararların alındığı karargah olarak kullanılırdı.

Bir medeniyet müesseseleri ile birlikte bütündür. Cami hayatın içinde, hayat caminin içindedir. Burada zamana bağlı hayat devam ederdi. Zaman kıymetliydi.

O zamanın camilerin fonksiyonu çok iken maalesef günümüzde bu fonksiyonlar azalmıştır. Nedir onlar günlük beş vakit namazın kılındığı yer ve yazın çocuklarımızın yaz kursu gördüğü yerlerdir.

Kur’an’ı Kerim’de Tevbe suresi ayet 18’de Allahu Teâla ne buyuruyor; “Allah’ın mescitlerini ancak, Allah’a ve ahiret gününe (ruhu ölmeden evvel Allah’a ulaştırma gününe) iman eden ve namazı ikame eden ve zekât veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların böylece hidayete erenlerden olması umulur.” dedi.

Program, emekli olan personele plaket ve yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ile sona erdi.

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca, İl Müftüsü Mehmet Yaman, Belediye Başkan yardımcısı Nuri Araz, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, il müftülüğü personeli, din görevlileri, Kur’an Kursu öğreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan