18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kırşehir Müftülüğünce “Çanakkale Ruhu” konulu program düzenlendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Mehmet Yaman'ın açış ve selamlama konuşmasıyla başladı.

Müftü Yaman, “Çanakkale Zaferi azmin zaferidir. Şehadet mertebesine ulaşmanın, cennete kavuşmanın arzusudur.” ifadesini kullandı.

Ardından "Çanakkale Ruhu” adlı konferansını vermek üzere kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Çanakkale Savaşı’nda Türk askerinin, ölümden korkmadan kurşunların üzerine yürüdüğünü ifade ederek “Cenab-ı Allah Çanakkale ruhunu hiç zayıflatmasın inşallah, zayıflamadığını da görüyoruz hamdolsun.” dedi.

Birbirine yakın siperlerde kahraman Mehmetçik’in gözünü kırpmadan, öleceğini bilerek düşen arkadaşının yerine geçtiğini belirten Dr. İşliyen, “Düşman saflarında yer alan bir Batılı: ‘Bizim bunları mağlup etmemiz mümkün değil zaten. Bizim yaşamaya duyduğumuz özlem kadar onlar ölüme özlem duyuyorlardı.’ diyor. Yani üzerine gelen kurşun yağmurunun önüne kendisini atmaya iten ruh, hangi ruhtu?" değerlendirmesinde bulundu.

İşliyen, 2015 yılında Diyarbakır’da müftülük yaptığını hatırlatarak, o dönem Sur ilçesinde, PKK’lı hainlerce kazılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların imhası için başlatılan operasyona dikkati çekti ve Mehmetçik'in “Hakkınızı helal edin!” şeklinde yazdığı mesajları paylaştı.

Dr. Burhan İşliyen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sur’daki çatışmalar devam ederken, güvenlik güçlerimiz nöbet tuttukları terk edilmiş bir evin içindeki malzemeyi, varsa çayı, şekeri kullanırken bile onun manevi mesuliyetini taşıyamayız endişesiyle, ceplerinden çıkardıkları bir miktar parayı, kullandıkları çaya, şekere bedel olarak oraya bir notla beraber koydular. Dediler ki ‘Biz burada uzun zaman geçirdik. Evinizdeki eşyanızı, malzemenizi, izniniz olmadan kullandık. Belki kullandığımızın karşılığı değil ama bu 100 lirayı içtiğimiz çaya, şekere bedel olarak koyduk. Lütfen hakkınızı helal edin.’ Ben bunu görünce öyle şükrediyorum ki!”

Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında milli birlik ve beraberliğin önemli bir etken olduğunun altını çizen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Çanakkale ruhunun vatan sevgisi ve iman gücü ile beslendiğini dile getirdi ve düşmanların "Çanakkale Savaşları’nın fikir babası olan Churchill, bütün üstünlüğüne rağmen İngilizlerin Mehmetçik karşısında niçin mağlup olduğu hususunda sorgulanırken, üzerine fazla gelindiği bir anda, çaresiz kalır ve şöyle der: 'Anlamıyor musunuz, biz Çanakkale’de Türklerle değil, Allah ile savaştık! Tabii ki yenildik…” şeklinde yenilgiyi itiraf ettiklerini söyledi.

Konferansın sonunda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında İl Müftülüğünce lise öğrencilerine yönelik düzenlenen, İstiklal Marşı şairi merhum Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirini ezbere okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 

Programa Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, İl Müftüsü Mehmet Yaman, Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, il müftü yardımcıları, müftülük personeli, ilçe müftüleri, din görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan