Diyanet İşleri Başkanlığınca uygulamaya konan Kardeş Şehir Projesi kapsamında Kırklareli İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kırklareli Şubesi işbirliği ile komşu ülke Bulgaristan Cumhuriyetinde iki eser kazandırıldı. Soydaşlarımızın yoğun yaşadığı Aytos Bölge Müftülüğü ile Şumen Bölge Müftülüğüne bağlı dini hizmet mekânlarında ihtiyaç duyulan yerlere bir adet Cami ve bir adet Kur'an Kursu ile Gasilhane inşa edilerek hizmete hazır hale getirildi.

Kardeş Şehir Projeleri kapsamında;  müftülükler arası sosyal-kültürel ve dini hizmetler bağlamında karşılıklı programlar ve ziyaretler yapılmakta,  ihtiyaç duyulan müftülüklere maddi ve manevi katkıda bulunulmaktadır. Bu kapsamda müftülüklerce belirlenen Burgas ili Aytos ilçesine bağlı Dıstkotna Köyüne Cami ile Şumen ili Yenipazar ilçesine Kur'an Kursu ve Gasilhane yapılmasına karar verilmişti. Belirlenen projelerin bitirilmesi bir hayırseverin katkıları ile gerçekleşti ve ilgili mekânlara hayırseverin ismi verildi.

Toplam maliyeti 1.230.000 TL'ye mal olan projeler için 2016 yılında hazırlıklar başlatılmış ve 2017 yılında yapımına başlanmıştı. Cami, Kur’an Kursu ve Gasilhane, 2018 yılında tamamlanarak hizmete sunuldu.

İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Bulgaristan’da bitirilen projelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dost ve komşu ülke Bulgaristan Cumhuriyetinde soydaşlarımıza yönelik olarak hizmete sokulan projenin halkası içinde yer almaktan mutluluk duymaktayım. Bu halkanın başlangıcı Beykoz Müftülüğü oldu. Orada fikir olarak çalışmalarına başlanan projenin gerçekleşmesi için birçok hizmet insanı ile tanıştık ve irtibat kurduk. Bunlardan birisi Hatice Lale Hanım idi. Diğer taraftan Burgas 'da daha önce sosyal ateşe olarak görev yapan Uğur Emiroğlu idi. Ayrıca Balkanlara Vefa Derneğinin bu bölge ile ilgili çalışmaları vardı. Bizlerin dikkatini bu bölgelere çekti. İftar ve sünnet programları ile bu bölgede hizmetlerini biliyordum. Zaman zaman ortak paydaşlıklar da yaptık. Bu vesile ile Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Demir beye özellikle teşekkür ediyorum. Ayrıca Beykoz ve Kırklareli'deki tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bulgaristan'da bize aile çok yakın destek sunan Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Aliş Hacı beyefendiye, Bölge Müftülüklerine, Filibe Başkonsolosluğuna, Burgas Başkonsolosluğuna ve inşaatı üstlenen şirket ve çalışanlarına ve diğer tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum."

Editör: Mehmet Çalışkan