Kırklareli İl merkezinde önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan Ulu Cami , temel atma merasimi ile yapımına başlandı. Türkiye Diyanet Vakfı arazisi ile Kırklareli Belediye arazisinin birleştirilmesi ile İstasyon Mahallesinde dini tesis alanı olarak belirlenen 2 dönümlük arazi üzerine inşaa edilecek camide, 1600 kişinin aynı anda namaz kılabileceği belirtildi.

Merasime, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri ve Mahalle sakinleri katıldı.

İstiklal Marşı ile başlayan merasim programı, Sungurbey Camii İmam Hatibi Ali Akgün tarafından Kur’an Tilavetiyle devam etti.

diyanet haber

Il Müftüsü Hüseyin Demirtaş, merasimde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

" Kırklareli ilimizin önemli bir ihtiyacı olan Ulu Camii'nin temelini hep birlikte bugün atıyoruz. Kırklareli 81 vilayet  içinde cami sıralamasında 70. sırada bulunuyor. Bu sıralama ile Kırklareli ilimiz gerçekten şanına uygun bir yerde değildir.  Medeniyet tarihçileri şehirleri ikiye ayırır: Medeniyet Kurucu şehirler ve Medeniyet Geliştirici şehirler. Kırklareli Medeniyet kurucu bir şehirdir. Zira Türk-İslam Medeniyetinin Balkanlardaki ilk eserleri Kırklareli ilimizde inşa edilmiştir. Hızırbey Camii 1380 doğumludur. Külliye şeklinde inşa edilen caminin müştemilatı içerisinde arastası, hamamı halen hizmet vermektedir. Geçmişten bugüne kadar ilimiz merkezinde bu eserlerin üzerine ilaveler yapamamışız malesef. Halen il merkezindeki 25 adet mabedimiz, malesef mescid görünümünde, 200 - 300 cemaat kapasiteli ile hakikaten  küçük camilerdir. Cemaatimiz Cuma günleri caddelerde, sokaklarda namaz kılmaktadır. İnşaallah bu güzel eserin bitirilmesinden hemen sonra ilimiz merkezinde daha büyük bir caminin yapılması planlanmaktadır. Valiliğimiz, Belediyemiz, Müftülüğümüz bu konuda konsensus içindedir. Ben bu vesile ile başta milletvekilimiz olmak üzere tüm yetkililere çok teşekkür ediyorum.”

Müftü Demirtaş, Ulu Camii'nin ardında  şehrin tamamını temsil edecek ve  şehrin marka değerini artıracak  4.000 kişilik bir caminin planlandığını belirtti.

Temel atma merasiminde son konuşmayı Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı yaptı. Vali Yardımcısı Kundakçı, Kırklareli Valisi Osman Bilgin'in İl dışında olması sebebi ile programa katılamadığını ifade ederek “Çok güzel bir hizmetin başlangıcını temelini atmak için bir araya geldik. Bu camimiz burada çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak ama onun yanı sıra aydınlanmamıza, kardeşlerimizin güçlendirmesine, dayanışmamıza vesile olacak” dedi.

Programda, Yaz Kur'an Kursuna katılan çocuklardan oluşan İlahi Korosu "Camiye Gidiyorum" ezgisi  ile beğeni topladı.

Temel atma merasimi, kesilen kurbanın ardından İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın yaptığı dua ile ve protokolün butona  basması ile sona erdi.

Mimari olarak Ahmed Hamdi Akseki Camiinin küçük bir örneği olan caminin iki minaresi olacağı belirtildi. Ulu Cami’nin inşaat alanı 545, mahvel katı 340 metrekare, toplam 925 metrekare alanda ibadet edilebilecek. Caminin iki yılda tamamlanması planlandı.

Editör: Mehmet Çalışkan