Kırklareli İl Müftülüğü ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kırklareli İl Müdürlüğü organizesi ile il genelinde sekiz farklı yurtta kalan üniversite öğrencilerine yönelik programların ilki Kırklareli KYK Ahmet Cevdet Paşa Öğrenci Yurdunda icra edildi.

Konferans programına Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, KYK İl Müdürü Veli Şen, Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Karaman, görevliler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Hızırbey Camii Görevlisi Necmettin Ötün yönetiminde Tekbir İlahi Grubu mini bir konser verdi.

Ardından İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın verdiği "Fütüvvet Ahlakı"  konulu konferansa geçildi.

Müftü Demirtaş, İslam ahlakının kaynakları arasında fütüvvetin yer aldığını belirterek şunları söyledi:

"İnsanoğlu değer odaklı bir varlıktır. Düşüncelerimiz, inanç, tutum ve davranışlarımızın temelinde değerlerimiz yatmaktadır. Değerlerimizin başında ise dini değerler, ahlakı değerler, insani değerler gelmektedir. Bu değerlerden biri de fütüvvet değerleridir. Fütüvvet kelime anlamı itibari ile gençlik, delikanlılık, yiğitlik demektir. Fütüvvet, insan ömrünün yedi aşamasından biridir. İnsan süt emme dönemi ile hayata tutunur. Dört yaşından itibaren sabavet (çocukluk) dönemi başlar. Yedi yaşından ergenlik dönemi sonuna kadar fütüvvet dönemi başlar. Fütüvvet hem bir yaş döneminin adı hem de bir değer dönemidir. İnsan, fıtraten tertemiz bir akla ve vicdana sahiptir. Hristiyanlık akidesi, insanın tabiat olarak kirli ve günahkâr olduğu düşüncesi üzerine ilahiyatını kurar. İslam ise insanın tertemiz olduğunu, kirlenmenin sonradan olduğunu beyan eder. Yüce kitabımız Kur'an da fütüvvet ahlakına sahip gençlerden bahseder. Hz. İbrahim (a.s.), Hz. Yusuf (a.s.) Hz. Musa (a.s.), Ashab-ı Kehf ve Hz. Ali (r.a.)  Allah hepsinden razı olsun, fütüvvet ahlakına sahip gençlerdir."

Demirtaş, Türk milletinin delikanlılık ve yiğitlik açısından fütüvvet ahlakına sahip olduğunu ve delikanlılığın kitabını "Kitabü-l Fütüvve" ismi ile ilk defa Müslümanların yazdığını belirterek şöyle devam etti:

"Gerek Selçuklu gerekse Osmanlı'yı incelediğimizde sosyal hayatın dinamikleri çerisinde fütüvvet ahlakının önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Selçuklu’da Fütüvvetnameler, Osmanlı’da Ahilik Teşkilatı bu delikanlılığın yansımalarıdır. Bir esnaf teşkilatı olan Ahilik, değerler üzerine kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Belli değerleri özümsemiş insanlar üretime katılabiliyorlar. Fütüvvet ahlakına sahip insanın üç temel özelliği vardır: 1. Dağarcığında bilgi. 2. Ellerinde hüner 3. Davranışlarında erdem, fazilet, merhamet, cömertlik, yiğitliktir."

Program tekbir ve ilahilerle son buldu. 


 

Editör: Mehmet Çalışkan