Kilis Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda İl Müftülüğü binasında deprem anı ve tahliye tatbikatı yapıldı.

Müftülük görevlileri, deprem anında yapılması gerekenler, alınacak önlemler ve tahliye anında yapılacaklar konusunda bilgilendirildikten sonra tatbikat senaryosu gereği, bölgede meydana gelen depremde, sirenlerin çalınmasıyla merkezde önce "çök, kapan ve tutun" hareketi yaptı, daha sonra binanın tahliyesini sağladı.

112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulması üzerine, AFAD, jandarma, polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi.

Tatbikatta, senaryo gereği binada kimyasal gaz sızıntısı ölçümü yapıldı, bir kişinin de çıkamadığı ve yaralandığı bilgisi üzerine ekipler içeri girerek yaralıyı ambulansa aldı.

Tatbikatta içeride mahsur kalan yaralının çıkarılması sırasında güvenli olmayan bölgeye girmek isteyen personel için güvenlik güçleri önlem aldı. İtfaiye ekipleri de senaryo gereği müftülüğün bahçesinde çıkan yangına müdahale etti.

İl Müftü vekili Cengiz Çolak, devletin son zamanlarda, sel, deprem, yangın gibi doğal felaketlere hızlı bir şekilde intikal ettiğini ifade ederek, "Devletimiz yaraları sararak büyük bir başarı gösteriyor. ‘Deprem değil, bilinçsizlik öldürür’ sözünden hareketle, bu yıl Türkiye’de tatbikat yılı ilan edildi. Devletimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor, dolayısıyla vatandaşlar ve kamuda çalışan personelin eğitimi ile inşallah bu bilinçsizlik giderilecektir." dedi.

AFAD İl Müdürü Uğur Olgun ise Kilis ve Türkiye’de afet farkındalık eğitimi başlatıldığını belirterek "Afet farkındalık eğitimi kapsamında okullarda kamu kurum ve kuruluşlarında 117 bin kişiye eğitim verdik. 2022 yılında da yine içişleri bakanlığımızın talimatlarıyla tatbikat yılı ilan edildi. Bu kapsamda il müftülüğümüz ile birlikte emniyet teşkilatımız, jandarmamız, itfaiyemiz, sağlık ekiplerimizle birlikte deprem anı ve sonrası tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikatta deprem anında tahliyeleri gerçekleştirdik. İlk önce çök, kapan, tutun eğitimini uyguladık. Personelleri tahliye ettik. Yaralanan bir arkadaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Çıkan yangını itfaiye ekiplerimiz söndürdü." ifadelerini kaydetti.
 

Editör: Mehmet Çalışkan