Kelimeler üzerine kurulan dil, yaşanılan hayat tarzı ve kültürü içinde bir karşılığı ve mânâsı vardır. Dilin öğrenilmesinde kullanılan sözcükler ve takip edilen yol bile bir milletin karekterini, kültür ve medeniyetini de yansıtır.

Bizim medeniyetimiz "verme" üzerine inşa edilmiştir.

Örnek olarak bizler arapça gramerini kendi usulümüzle öğrenirken bile emsile kitabında kullanılan örnek fiil, vermeye dayalı olan Nesara (نَصَرَ): "yardım etti" fiili'dir.

Ögrenci bu kitabı geçene kadar "yardım etti" fiilinin çeşitli versiyonlarını yüzlerce defa tekrar eder ve zihni yardım etme kavramıyla şekillenirdi. 

Fiillerin çekimlerinde bile diğergamlık işlenirdi. Fiil çekimlerinde üçüncü şahıs "نصر: O yardım etti" önce sayılır, نصرت"ben yardım ettim" sona bırakılırdı. Bununla kendinden bahsetme yerine başkasının meziyetinin öne çıkarılması tercih edilirdi.

Batı medeniyeti ise kendini önceleyen ve bu minvalde genellikle almaya dayalı bir anlayış ortaya koymuştur.. Örnek olarak bu noktada ingilizceye baktığımızda fiil çekimine (I am) dan başlar. Örnek fiil olarak "Have" kullanılır. Öğrenci "I Have: aldım, sahib oldum" fiili kullana kullana zihni "almak" kavramlarıyla şekillenir. Yine aynı çekimler "I am" "ben" diye başlar. Yani fiil çekimlerinde ilk olarak "(I) Ben" den başlanır. "BEN" anlamına gelen (I) zamirini cümlenin neresinde olursa olsun kibir ve bencillik fışkırırcasına büyük ve iri harfler ile yazılır..

En son olarakta zamirler "THEY (onlar)" ile son bulur.. Yani önce "Ben" sonra onlar, veya ben ve ötekiler..

Bugünkü batı medeniyetinin sömürü ve empeyalist zihin kodlarının ip uçlarını buralarda aramak lazım. Bu açıdan batı medeniyeti ben merkezli olup almak, sahip olmak, sömürmek, dilediği gibi sınırsızca yaşama felsefesi üzerine kurulmuştur..

Biz karşılaştırmaya devam edelim..

Biz gerçekten ilgilendiğimiz ve sevdiğimiz bayana ''Yâr'' deriz. Yar,  yardımcı, candan dost, sevgili, kişinin sırtını dayayacağı kimse demektir..

Batı medeniyeti ise sevgilisine ve ilgilendiği bayana, Manita, der. Manita, İtalyancada el altındaki kadın, oynaş manasına gelir. Veya flört der. Flört ise İngilizcede, işve, oynaş, öylesine takılma, vakit geçirme anlamına gelir.

Batı Medeniyetinde kendisiyle evlenilen bayana; ''WİFE'' der. Wife,  ingilizcede sadece kadın, hanım, eş manasına gelir.

Bizim medeniyetimizde ise evlendiğimiz bayana "Hatun" deriz.. Hatun, eş manasının yanında, ''Hakanın yanında yetki ve sorumluluk paylaşan kadın'' demektir. 

Batı Medeniyetinde insanın insan ile ilişkileri anlatılırken “Homo homini lupus” yani “İnsan insanın kurdudur.” denilir.

- Bizim Medeniyetimizde ise; “İnsan insanın yurdudur. Veya ''insan insanın cennetidir.” (Fecr Suresi, 30) denilir..

Bunun misallerini çoğaltabiliriz..

Ancak şimdilik bu kadarla iktifa edelim.