Kayseri’de Mili Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi ve Uluslararası Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi iş birliğinde, “Dünden Bugüne İslam Coğrafyası Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyum, Pakistanlı öğrenci Ahmed Jane Javid'in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Sıddık Kaya, "Bir medeniyetin yeniden ihyası’ sloganı, ‘yeryüzünde iyilik hakim oluncaya dek’ ilkesiyle eğitim öğretim çalışmalarına devam eden okulumuz bugün de tam misyonuna uygun bir sempozyum konusu ile, şehrimizde bir kültür hizmetine ev sahipliği yapıyor. Bu sempozyumda dünyevileşmeden ahlaki tükenmişliğe, yanlış din anlayışlarından sevgili Peygamberimizin mesajını doğru anlamaya kadar pek çok konunun müzakere edilip tartışılması hedeflenmektedir. Bu işin, uluslararası imam hatip liseleri eli ile icrası ise tartışılan konuların ve çözüm önerilerinin uluslararası bir platforma taşınıp, İslam coğrafyasının sorunlarına çözüm ümidi sunması açısından önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası imam hatip liselerinin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven ise şöyle devam etti:

"Anadolu imam hatip liseleri içerisinde önemli bir yere sahip olan uluslararası imam hatip liselerimiz sadece şehrimize ve ülkemize değil, dünyanın dört bir tarafına model olacak şekilde çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca 80 ayrı ülkeden gelen öğrencilerimizin birbirinden etkileşimleri sonucunda aldıkları kültürel değerlerle yetişerek dünyanın her yerinde inşallah insanlık adına hizmet edecekler. Bu ulvi dava uğruna çalışma yapan, destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum." 

Programda son olarak kürsüye gelen Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz ise şunları kaydetti:

"Bugünkü geldiğimiz noktada, uluslararası imam hatip liselerinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığımıza mutlaka gelen heyetler olur ve biz onlara modelimizi anlatırız. Afganistan'dan, Pakistan'dan, Afrika'dan yani dünyanın her bir yanından heyetler geliyor. Onlara bu imam hatip modelini anlattığımızda, gerçekten hayranlıkla dinliyorlar. Bu model aslında özü itibariyle tevhidi düşünceyi esas alan bir eğitim modelidir. Bu düşüncede, bir tarafta kitabın ayetleri ve hemen onun yanında kâinatın ayetleri vardır. Bunlar, aynı çatı altında verilmektedir ve biz burada Kur'an’la kimyayı, fizikle hadisi, fıkıhla edebiyatı ayırmayız. Bu okullar, bütün bilgileri aynı çatı altında veren okullardır."

Sempozyuma Mili Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, İl Mili Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Kocasinan Kaymakamı Mustafa Kılıç, Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim ve Kültür Hizmetleri Müdürü Veysi Kaya ile uluslararası imam hatip lisesi müdürleri, öğretmenleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.


 

Editör: Mehmet Çalışkan