Prof. Dr. Güven konuşmasında güzel ahlak konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirerek, “Bu konu hem önemli hem de bu günün insanları açısından gerçekten kayda değer bir konu. Çünkü hem bireyler olarak hem de toplumlar olarak ahlak aşınması yaşıyoruz. Hem de Müslüman, mütedeyyin kesimlerin ahlak aşınması çok daha hızlı bir şekilde devam ediyor.” dedi.

“İman ve Ahlak Birbirinden Ayrı Düşünülemez”

Kur’an-ı Kerim’in Mekkî surelerinde iman ve ahlak üzerinde durulduğuna işaret eden Prof. Dr. Güven, “İbadet ve hukuk Medenî surelerdedir. İman ve ahlak birbirini destekleyen en önemli unsurdur. Hatta âlimlerimiz iman ve ahlakın yerini belirlerken 'En temelde ahlak mı vardır, yoksa iman mı vardır?' sorusunu sormuşlardır. Güncel karşılığı şudur: 'Ahlaklı insan mı dindar olur, yoksa dindar insan mı ahlaklı olur?' Cahiliye Dönemi'nde ahlaklı olanlar İslam’ı tercih edenlerdi. Cahiliye Dönemi'nde ahlaklı olanlar İslam’ın ahlakî güzelliklerini daha emir ve yasaklar gelmeden önce yaşayanlardı.” şeklinde konuştu.

İnsanın hayatı kendisinin aynasıdır

“İnsanları fıtratlarına davet edeceğiz. Hatta gayrimüslimlere İslam’ı nasıl anlatacağız? Güzel ahlakla yaşayarak anlatacağız. Sen yaşa, karşındaki insan zaten istifade edecektir. Güzel ahlak, yalnızca konuşmakla gerçekleşecek bir şey değildir. Bizler birbirlerimizin konuşmalarını dinleriz, ama bir de yaşantısına bakarız.” diyen Prof. Dr. Güven sözlerini “Eğer ahlaka muğayir, süfli bir hayat yaşıyorsa bir insan, ahlak satmasına gerek yoktur. O insanın hayatı kendisinin aynasıdır, söylediklerine kimse bakmaz. Hele hele topluma manevi yönden rehberlik edecek olan ilim ehli, iman ehli insanların söyledikleriyle yaşantıları birbiriyle uyumlu olmak durumundadır.” şeklinde devam ettirdi.

Prof. Dr. Güven daha sonra ahlakın anlatılan değil yaşanılan şey olduğunu ifade ederek çocuklar ahlaki eğitimi için çok zaman harcanması gerektiğini vurguladı.

Namazın çocuklara tarif edilerek anlatılmasını vurgulayan Güven, sözlerini “Yüce Mevla hepimizi Kur’an’ın ahlakıyla ahlaklananlardan eylesin. Yüce Mevla hepimizi Peygamberimizi kendisine örnek alan, onun gibi yaşayan ve onun ahlakıyla ahlaklanan kimselerden eylesin. Yüce Mevla hem bireysel olarak hem aile olarak hem toplum olarak hem de İslam ümmeti olarak bütün bir insanlığa örnek olabilecek ahlaklı bir hayat yaşamayı bizlere nasip eylesin inşallah.” diyerek tamamladı.

Editör: Mehmet Çalışkan