Uluslararası imam hatip lisesi öğrencilerinden Kayseri’ye ziyaret

Türkiye Diyanet Vakfı Konya İl Eğitim Koordinatörlüğünce düzenlenen kültürel gezi programları kapsamında Kayseri’ye gelen Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Kayseri İl Müftülüğünü ziyaret ettiler.

Hunat Camii, Camii Kebir, Gevher Nesibe Müzesi, Kayseri Kalesi ve Seyyid Burhaneddin Türbesi’ni ziyaret eden öğrenciler, Erciyes Dağı’na çıkarak kayak yaptılar.

Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde uluslararası öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, burada öğrencilere hitap etti.

Müftü Güven şöyle konuştu:

“İlim yolcusu yola çıktığı andan itibaren Allah’ın koruması altındadır”

“Dünyanın dört bir tarafından, memleketlerinizden ilim talebesi olarak ülkemize ve Kayseri’mize hoş geldiniz. Memleketlerinizden küçük denilebilecek bir yaşta ayrılıp farklı bir kıtada, farklı bir ülkeye, belki bu güne kadar hiç ismini duymamış olduğunuz Konya’ya geldiniz. Lise eğitimini ve dini eğitimi bir arada alıyorsunuz. Diğer taraftan farklı ülkelerden gelen arkadaşlar olarak birbirinizin kültürüyle hemhal oluyorsunuz. Kültürel alışverişiniz oluşuyor. Sizin yaşadığınız hasretlik duygusu, memleketten uzak olmak sizi olgunlaştırıyor. Daha kısa sürede olgunlaşıyorsunuz. Kendinizle birlikte aynı yaşta olan arkadaşlarınızla yıllar sonra karşılaştığınız zaman bu farkı daha iyi anlayacaksınız. Ufkunuzun geniş olduğunu, vizyonunuzun geniş olduğunu o zaman daha iyi anlayacaksınız. Sizler ilim talebesi olarak yola çıktınız. İnşallah bu niyetlerinize göre amelleriniz değerlendirilecektir.

Buraya dünyalık bir makam ve mevki için gelmiş olmayın. Devamında dünyalık bir şeyler elde edecek olabilirsiniz ama maksadınız bu olmasın. Niyetimiz Rabbimizin rızasını kazanmak olsun. Peygamberimizin (s.a.s.) ifadesiyle; ‘İlim yolcusu yola çıktığı andan itibaren Allah’ın koruması altındadır.’ Bu ilim yolculuğunda eğer hak vaki olursa, ruhumuzu teslim edecek olursak Allah’ın izniyle şehit oluruz. Bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor. Zamanımızı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Peygamber Efendimizin şöyle bir hadis-i şerifi var; ‘İnsanlar ellerinde iken şu iki şeyin kıymetini bilmezler, ancak ellerinden gittiği zaman kıymetini anlarlar: Sağlık ve boş vakit.’ Nefes alıp vermenin kadirini ve kıymetini başka bir şekilde değerlendirebilir miyiz? Birkaç dakika nefes alıp vermezsek ne oluyor? Demek ki bu kadar önemlidir. Hayatımızı ona göre değerlendirmeliyiz.

Bizim zaman yönetimimiz neden önemli ve zamanımızı neye göre yönetmeliyiz? Allah Teâla şöyle buyuruyor: ‘Ben insanları ve cinleri yalnızca bana kulluk yapsınlar diye yarattım.’ Bu ayeti şöyle anlıyor ve tefsir ediyor bazı müfessirlerimiz: İnsanoğlunun bütün hayatı kulluk ve ibadetle geçebilir. Sürekli namaz mı kılacağız? Hayır. Şu anda biz ilim yapıyoruz. İlim talep etmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır. Farz bir amel işliyoruz şu anda. İlmi müzakere yapıyoruz şu anda. Birbirimize iyiliği ve güzelliği hatırlatıyoruz. İşimiz hatırlatmaktır. Belki bu gün söylediğim her şeyi siz daha önce duydunuz. Önemli olan yeni şeyler söylemek değildir; önemli olan doğru şeyler söylemektir. Rabbimiz bizden hiçbir karşılık beklemiyor. Yalnızca kulluk bekliyor.

“Bizim gönül coğrafyamızın sınırlarında bütün dünya var ve bütün dünyadaki Müslümanlar bizim kardeşlerimizdir”

İnandığımız din öyle bir din ki siyahla beyazı, sarışın ile çekik gözlüyü kardeş kılmıştır. Arap’ın Arap olmayana karşı takvanın dışında bir üstünlüğü yoktur. Onun için dünyada 1 milyar 800 milyon kardeşimiz var. Biz ümmet bilinci ile yetişeceğiz. İslam ümmetinin geleceği için çalışacağız. Batılıların, emperyalistlerin, İslam dünyasını bölüp parçalayanların çizdikleri sınırlar bizim kalbimizin sınırları değildir. Bizim gönül coğrafyamızın sınırlarında bütün dünya var ve bütün dünyadaki Müslümanlar bizim kardeşlerimizdir. Bu anlayış içerisinde hareket etmeliyiz. Türkiye Diyanet Vakfımız neden 60-70 ülkeden bu kadar gencimizi alıp getirip ülkemizde okutuyor? Siz hiç ülkemizin emperyalist bir düşüncesi olduğunu gördünüz mü? Türkiye hiçbir zaman emperyalist bir ülke olmadı ve olmak da istemiyor. Kendisi gibi sıkıntı çekmiş olan ülkelerin insanlarına ufuk vermek istiyor. Dinimiz bize bunu öğretiyor. Sizler geleceğin önemli insanları olacaksınız. Kendinizi küçük, pasif ve değersiz görmeyin; özgüven sahibi olun. ‘Gelecekte ben şu işi yapabilirim, bu işi yapabilirim.’ deyin ve bununla ilgili de çalışma yapın. İlme yatırım yaparsanız bir gün o ilim sizi getirip bir yere koyar. İlim rütbesi bütün rütbelerin en üzerindedir. Bu sebeple eğer biz ilimle uğraşacak olursak o zaman işte biz hayatımızı iyi bir şekilde geçirmiş oluruz.

Bizim örnek alacağımız insanlara ihtiyaçlarımız var. Peygamberimizin ahlakını bilmek önemlidir. Hayatını bilmek daha önemlidir. Örnek alacağız. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: ‘Sizlerden Allah’a ve ahiret gününe iman eden ve Allah’ı çokça ananlar için Allah Rasulü’nde güzel örnekler vardır.’ Efendimizin (s.a.s.) hayatını kendimize örnek alacağız. Onun gibi bir lider, baba, arkadaş, devlet başkanı olacağız. Çünkü o bizim her alanda örnek alacağımız peygamberimizdir.”

Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen programa İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, TDV Konya İl Eğitim Koordinatörü Halid Ziya Ciddi ve Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan