Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Kayseri İl Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı Kayseri Şubesi iş birliğinde ‘'Göç ve Aile’’ temalı resim yarışması düzenlendi.

Göçmenler hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, göçmenlerle toplum arasındaki sosyal uyuma katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada dereceye girenler, İl Müftülüğünde düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Koronavirüs tedbirleri eşliğinde gerçekleştirilen ödül takdim töreninde konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, “Göç, insanlık tarihiye birlikte insanın sürekli başına gelebilecek bir şeydir.  Anadolu toprakları ise tam bir hicret yurdudur. Zaten Anadolu topraklarının İslamlaşması süreci, Müslüman Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmesiyle başlıyor. Ondan önce Müslüman kavimler tabi ki var. Özellikle doğu ve güneydoğudaki kürt kardeşlerimiz, oranın yerlileriydi ve Müslümanlardı. Hz. Ömer döneminde Diyarbakır fethedildi. Diyarbakır’da yüzlerce sahabe kabri vardır. Çünkü oradaki savaşta şehit oldular. Daha sonra Anadolu toprakları İslam ile buluştuktan sonra, buraya Müslümanların göç ettiğini görüyoruz. Özellikle Osmanlı’nın yükselme dönemlerinde ilim ehlinin Osmanlı topraklarına göç ettiklerini görüyoruz. Sonra 19’uncu yüz yılda Osmanlı gerilemeye başladığı zaman, özellikle Kafkaslardan ve Balkanlardan geri çekilirken, o bölgelerdeki Müslümanlar Anadolu’ya göç ediyor. Bu hicretler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra da devam ediyor.’’ dedi. 

Hicretin iyi taraflarının olduğunun da bilinmesi gerektiğini dile getiren Müftü Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelen kardeşlerimize evlerimizi ve yüreklerimizi açmak, onlarla aynı ortamı paylaşmak bizlere çok şey kazandırıyor. O kardeşlerimize de çok şey kazandırıyor. Bu8 bakımdan göç meselesini çok iyi değerlendirmek zorundayız. Şu anda dünyada 80 milyonunun üzerinde insan göçmen durumunda. Bunun en az yüzde 10’u ülkemizde. Böylesine bir ortamda özellikle hicret eden, göç eden, mülteci durumuna düşen kardeşlerimizin durumları, onlara bizim yardımlarımız, bunları konu alan birçok çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan birisi de bu resim yarışmasıydı. Özellikle resim yapmaya ilgisi olan gençlerimizin biraz daha kendilerini geliştirebilmeleri için bu tür faaliyetleri önemsiyoruz."

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Şahin Güven, yarışmada dereceye giren öğrencileri tebrik ederek ödüllerini takdim etti.

Editör: Mehmet Çalışkan