Kayseri İl Müftülüğünce “Cami Gençlik Buluşması” projesi kapsamında cuma günü sabah namazı sonrasında Orgeneral Hulusi Akar Camii’nde düzenlenen programa Yunus Büyükkuşoğlu İmam Hatip Ortaokulu öğretmen, öğrenci ve aileleri katıldı.

Programda konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven Fatiha suresi ve besmelenin önemini vurgulayarak sözlerine başladı ve şöyle devam etti:

“Bütün olarak nazil olan ilk sure Fatiha suresidir”

“Fatiha suresi her gün beş vakit namazımızda sünnetleriyle birlikte 40 defa okuduğumuz bir suredir. Ancak anlamını bilerek, anlamı üzerinde düşünerek okursak bizim dünyamızı yeniden inşa eder. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’i elimize aldığımız zaman ilk olarak 7 ayetten oluşan Fatiha suresi ile karşılaşıyoruz. Ondan sonra Kur’an-ı Kerim’in en uzun surelerini görüyoruz. Kur’an’ın son taraflarında ise kısa sureler vardır.

Fatiha suresi, bir bütün olarak Kur’an’ın ilk nazil olan suresidir. Fatiha suresi Kur’an’ın özetidir. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyor: ‘Fatiha suresini okumayan kimsenin namazı olmaz.’ Bu surenin adı Fatiha'dır; ‘giriş, açılış’ anlamındadır bu isim. Fatih, açan demektir. Kur’an’ın kapısını açan, Kur’an’ın anahtarı olan bir suredir Fatiha suresi.

Peygamberimiz (s.a.s.), Fatiha suresini ‘seb’ul mesânî’ diye zikretmiştir; bu ise ‘7 tekrarlanan ayet’ anlamına gelmektedir. Fatiha suresinin başında besmele vardır.

 “Besmele ile başlamayan her şey bereketsizdir”

Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: ‘Her ne iş olursa olsun besmele ile başlamayan şey bereketsizdir, sonuçsuzdur, kıymetsiz ve değersizdir.’ Bu, hayırlı işlerde besmele çekmek demektir. Harama besmele çekilmez. Onun haricinde şunu bilelim: Bizler sosyal ve günlük hayatımızda besmeleye önem vermeliyiz. Kapımızın anahtarını çevirip açıyorsak “Bismillahirrahmanirrahim” demeliyiz ve bunu alışkanlık haline getirmeliyiz.

“Besmele her hayrın anahtarıdır”

Yine arabamıza vardık ve kontağı çevireceğiz. Eğer biliyorsak ‘Yüreten de durduran da Allah’tır, Allah’ın adıyla başlarım; benim Rabbim çokça bağışlayan ve merhamet sahibi olandır.’ duasını okuyalım. Bu duaları okursak bilinç sahibi oluruz. Besmele her hayrın anahtarıdır.”

İl Müftüsü Şahin Güven’in konuşmasının ardından program, tesbihat ve dualarla devam etti.

Program sonrası cami çıkışında cemaate çorba ikram edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan