Kayseri Müftülüğü sabah namazında "Cami Gençlik Buluşması" programı düzenledi.

Sait Yurttaş Camii’nde düzenlenen buluşmaya Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu öğretmenleri ile öğrenciler ve velileri katıldı.

Programda gençlere hitap eden Kayseri Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Lokman suresinden örnekler vererek Hz. Lokman’ın (a.s.) oğluna olan söz ve davranışlarını anlattı.

Prof. Dr. Şahin Güven şöyle konuştu:

“Ey babalar! Evlatlarınıza güzellikle öğüt verin. Başına çekiçle vururcasına ona kötü laflar kullanmayın. Hatta iyiliklerinizi söylerken bile iyi üslupla söyleyin. Hz. Lokman: ‘Ey yavrucağım, ciğerparem!’ diye hitap ediyor. Daha söz, hitap başlarken karşıdaki kişi çocuğumuz bile olmuş olsa onun gönlüne hitap etmeliyiz. Onun gönlüne hitap ederken sözünüz de yumuşak olacak, sözünüzün içeriği de etkili olacak. Evlatlarımıza ilk öğreteceğimiz Allah, Allah’a iman ve Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak olmalıdır. Çünkü şirk, büyük bir zulümdür, büyük bir haksızlıktır. Allah’a karşı haksızlıktır. Allah, tek ve yegâne ilahtır. O şerik ve ortak kabul etmez.”

Çocukların anne babasına karşı sorumluluklarını da hatırlatan Müftü Güven şöyle devam etti:

"Peygamberimiz (s.a.s.)’e bir sahabe şöyle soruyor: ‘Ey Allah'ın Resulü, bu dünyada iyilik yapmam gereken en öncelikli kişi kimdir?’ Efendimiz, ‘Annendir.’ diyor. Sahabe soruyu tekrar ediyor: ‘Daha sonra kimdir?’ Efendimiz tekrar, ‘Annendir.’ diyor. Sahabe yine soruyu tekrar ediyor: ‘Daha sonra iyilik yapmam gereken kimse kimdir?’ Efendimiz ‘Yine annendir.’ Sahabe dördüncü defa sorunca bu sefer Efendimiz (s.a.s.): ‘Babandır.’ diyor. Demek ki annenin hakkı evladı üzerinde babadan 3 kat daha fazladır. Çünkü anne hem karnında taşır, hem de iki yıl boyunca emzirir. Önce Allah’a şükretmeliyiz sonra da anne ve babamıza teşekkür etmeliyiz. Teşekkür sadece ‘Teşekkür ederim anneciğim.’ ya da ‘Teşekkür ederim babacığım.’ ile olmuyor. Kıymetli gençler, şimdi siz küçüksünüz. Ama teşekkürün boyutları vardır. Anne babayı üzmeyeceğiz. Anne babanın makul isteklerini yerine getireceğiz. Anne ve babalar bize her türlü imkânı sunuyor, biz de onlara güzel evlat olacağız.”

Son olarak Hz. Lokman’ın (a.s.) oğluna olan öğütlerini sıralayan Prof. Dr. Güven konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hz. Lokman’ın evladına öğütleri önemlidir. Bu öğütler kısaca şöyle özetlenebilir:

1) Babalar oğullarına öğüt vermelidir. Öğüt dediğimiz şey bağıra çağıra yapılmaz, güzelce anlatılır. 
2) İyilik yap. 
3) Namazını kıl. 
4) İyiliği emret, kötülükten sakın. 
5) Sabret, sıkıntılara göğüs ger. 
6) Böbürlenip gururlanma. 
7) Gururlu bir şekilde yürüme."

Kayseri İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven’in sohbetinin ardından program, tesbihat ve dualarla tamamlandı.
 

Editör: Mehmet Çalışkan