Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda konuklar, İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu tarafından ilahiler ve salavatlar eşliğinde karşılandı.

2018 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ardından kürsüye gelen Kayseri Valisi Şeyhmus Günaydın: “Çok yoğun manevi duygular yaşadığımız bu programda sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi. 

Vali Günaydın şöyle devam etti:

“Benim Kayserili hemşehrilerimden ricam, bu hafta içerisindeki etkinliklere mümkün olduğunca katılmanızdır. Ben huzurlarınızda Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Son yıllardaki programlarına mümkün mertebe katılmaya gayret ediyorum. Bu programlardan çok büyük istifade ettiğimi buradan belirtmek istiyorum.

Bu seneki konu gençlik konusudur ve bu konu gerçekten çok önemlidir. Bu gençlerimiz bizlerin geleceğidir, yarınlardır. Ülkemizin ve milletimizin geleceği için, bayrağımız ve ezanımız için sağlam gençlere ihtiyacımız var. Ve bu sağlam gençleri yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur. Biz aileler olarak yetiştireceğiz, öğretmenler olarak yetiştireceğiz, yöneticiler olarak bu gençlerimizi yetiştireceğiz ki 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi gençlerimiz ön saflarda şanlı bayrağımızla çıkıp o hainlere ve milletimiz üzerinde hesabı olanlara dur diyecekler.”

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ise etkinliğin yapılış amacına değinerek şunları söyledi:

Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu yıl 17-25 Kasım 2018 tarihlerini Mevlid-i Nebi Haftası olarak ilan etmiş, bu haftanın temasını da “Peygamberimiz ve Gençlik” olarak belirlemiştir. Bizler de Kayseri İl Müftülüğü olarak, Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle 17-30 Kasım tarihleri arasında, gençlerle sabah namazı buluşmaları, konferanslar, panel, Kur’an-ı Kerim ziyafeti gibi onlarca program yaparak “Peygamberimiz ve Gençlik” konusunu anlatacağız.”                                                                                                                                       

Ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, “Hz. Peygamber ve Gençlik” konulu bir konferans verdi.

Dr. İşliyen konferansında şunları kaydetti:

“Bugün, Allah Resulü (s.a.s.)’in etrafında hanelenen sahabe-i kiramdan örnekler vermek suretiyle onun mesajının, hayatının, ahlakının ahlakımız olması gerektiği konusu üzerinde durmaya çalışacağım. Başka bir beklentimiz olmaksızın gencimizle, yaşlımızla, kadınımızla, erkeğimizle Muhammed denildiği zaman dudaklarımız kıpır kıpır: “Allahumme salli ala seyyidina Muhammed.” deyiveriyoruz. 

Sur olayları olurken ben Diyarbakır müftüsüydüm. 66 civan gibi delikanlı, sadece Sur olaylarında şehit oldu. Afrin’de şehit olan Karabüklü Bilal’i hatırlayın. Arkadaşına bir mesaj yazmıştı: “Bu, hakla batılın, imanla küfrün, iyiyle kötünün savaşıdır.”  demişti. Allah’ın lütfuna hamdolsun, bu bilinçte olan gençlerimiz var. Ama bunun ötesi de var. Gayesiz, belli bir amacı olmaksızın, hedefsiz, kendisini bırakmış, nereye gideceğini bilmeyen, serseri bir mayın gibi sağda solda dolaşan gençlerimiz de var. Bize düşen, o gençlerin ellerinden tutup onları Muhammed Mustafa (s.a.s.) ile tanıştırmaktır. Bir gencin eline Peygamber’in hayatı kitabını tutuşturup da Peygamber ile tanıştırıp yolunu bulmasını sağlamak, size dünya ve ahirette yetecek büyük bir ecir ve mükâfat kazandırır. 

Zor bir dönemde yaşıyoruz. Peygamber (s.a.s.) hayatımıza ne kadar gelirse dünyamız ve ahiretimiz o kadar huzurlu hale gelir. Gençlerimize ufuk çiziyor, istikbal hazırlıyoruz; okullar, özel hocalar, üniversiteler hazırlıyoruz. Allah’ı, kitabı, Peygamber’i tanıtmıyorsak kendi elimizle kendi çocuğumuzu tehlikeye atıyoruz demektir. 

Bugün gençlerimizin, Hacer Annemizin Safa ile Merve tepeleri arasında yalvararak koşturmasından daha çok, kendileri için Rabbimiz’e yalvarmaya ihtiyacı var, duaya ihtiyacı var, gayrete ihtiyacı var. Bugün gençlerimizin, onlar için endişelenmemize ihtiyacı var. 
Bugün gençlerimizin, karşısında oturduğu ekrana baktığında ve elindeki kumandanın tuşlarına bastığında hangi dünyanın içine girdiğini, zihnini ve kalbini neyin kirlettiğini bilemiyoruz. Onlara sahip çıkmalıyız, yüreklerine girmeliyiz, ellerine ve yüreklerine dokunmalıyız. Hayatımız, Efendimiz (s.a.s.)’in hayatına ne kadar çok benziyorsa Peygamber ahlakıyla o kadar çok ahlaklanmışız demektir.” 

Protokol konuşmalarının ardından, Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü iş birliğinde lise birinci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen “Liseler Arası Dini Bilgiler Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Program sonrası katılımcılara, protokol üyeleri tarafından aşure ikram edildi.

Öte yandan programa katılan binlerce vatandaşa, Diyanet İşleri Başkanlığınca Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında hazırlanan “Peygamberimiz ve Gençlik” isimli kitap hediye edildi.

Kayseri İl Müftülüğünce düzenlenen programa,  Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Kayseri Valisi Şeyhmus Günaydın, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Dini Yüksek İhtisas Eğitim Müdürü Dr. Abdülkadir Kabdan, belediye başkanları, daire amirleri, ilçe müftüleri, akademisyenler, din görevlileri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan