Kayseri İl Müftülüğünün daveti üzerine Bosna Hersek Gorajde Müftüsü Remzija Pitiç başkanlığında Bosna Hersek İslam Birliği’ne bağlı Gorajde Müftülüğü Heyeti, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kayseri’ye geldi.

Heyet, şehir merkezindeki tarihi camiler, Selçuklu Müzesi, Kapalı Çarşı, Erciyes Dağı, Yaman Dede Konağı ve Talas Kültür Merkezi’ni ziyaret etti, Kapadokya’ya gezi düzenledi.

Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç ve beraberindeki heyet, Kayseri İl Müftülüğünü de ziyaret etti.

Ziyarette konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, "Kardeş ülkemiz Bosna Hersek’ten Kayserimize 20 kişilik bir ekiple ziyarette bulunan ve bu ekibin başkanlığını yapan Gorajde Müftümüz Remzija Bey ve şahsında bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.” dedi.

Müftü Güven şöyle devam etti:

“Kayseri İl Müftülüğü öncülüğünde Gorajde'de bir cami inşa ettirildi. Gorajde kentinin simgesi olan bu camimizin inşaatına vesile olan hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Bu kardeşlik bağları gittikçe güçlenerek devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın almış odluğu bir karar gereği artık Bosna Hersek'in bütün şehirleri Kayseri İl Müftülüğünün kardeş şehri haline geldi. Bundan sonra daha yoğun bir şekilde karşılıklı kültür alışverişleri, yardımlaşmalar ve birbirimize katacağımız şeylerin olduğuna inanıyoruz.

Başkanlığımızın 'Kardeş Ülke/Kardeş Şehir' programı bağlamında Bosna Hersek’ten imamlarımızın, baş imamlarımızın, müftülerimizin ülkemize ve Kayserimize gelerek burada yapılan çalışmaları yerinde görmeleri ve aynı zamanda ülkemiz hakkında bilgi sahibi olmaları bizleri fazlasıyla memnun etmektedir.

Ülkemiz hakkında bilgi sahibi olarak ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak inşallah ümit ediyoruz ki Bosna Hersek’e daha güzel duygularla, daha pozitif enerji ile ve iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendirerek ayrılmış olacaklar.

Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç; “Biz buraya gelirken Kayseri isminin nereden geldiğini merak ediyorduk. Buraya gelince öğrendik. Kayzer olmak önder olmak, lider olmak kolay değil. Herkes kayzer olamaz. Biz Kayseri'de bunu gördük. Kayseri, bunu Gorajde kentinde gösterdi. O muhteşem cami, Gorajde'yi şehir yaptı. O camiden önce Gorajde küçük bir kasabaydı, cami yapıldıktan sonra tam şehre dönüştü. Bu bütün Kayserililerin katkısıdır. Bu proje herkese bir şey gösterebilir. Birlikte olduğumuz sürece, beraber bir işe başladığımız sürece bizim manevra alanımız çok geniş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Müftü Pitiç şunları kaydetti:

“Bu güzel ülkenin, bu mübarek ülkenin Bosna Hersek’e hem savaş sırasında, hem savaştan sonra yaptığı destek dünyanın ölçüleriyle ölçülmez. Bunun için biz bu arkadaşlarımızla bu güzellik, iyilik ve hayırseverliğin nereden kaynaklandığını görmek için buraya geldik. Bunu Bosna Hersek’te herkese anlatacağız. Kayseri Avrupa başkentlerinin bazılarına örnek olabilir. Biz İslam dünyasına gittiğimiz zaman, önce caddelerinin temiz olup olmadığına, binalarına, ulaşımına bakıyoruz. Ve bazen maalesef bazı ülkelere gittiğimiz zaman moralimiz bozuk olarak dönüyoruz. Buradan biz çok daha gururlu döneceğiz. Onun için bütün Kayserili kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Gorajde ve Bosna Hersek sizin de ülkeniz ve orada eviniz var. Ne zaman isterseniz biz büyük sabırsızlıkla hepinizi bekleyeceğiz.”

Bir dönem Bosna Hersek Eyalet Başbakanlığı yapan Emir Okovic ise, "Biz Avrupa'nın bir ülkesinden Bosna Hersek'ten geliyoruz. Normal olarak yaşamımızı sürdüreceğiz. Dinimizin kurallarına göre ve ecdadımızın bıraktığı o zengin mirasa göre yaşamlarımızı sürdürmek için çalışıyoruz. Yüzyıllardır kimin bizim düşmanımız, kimin bizim dostumuz olduğunu bilmek istiyoruz. Kayseri'de bulunduğumuz birkaç gün içerisinde heyetimiz bizim samimi dostumuzun kim olduğunu bir kere daha öğrenmiş oldu.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından İl Müftüsü Şahin Güven tarafından Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç’e ziyaret anısına Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından olan “Prestij Baskılı Kur’an-ı Kerim” hediye edildi.

Editör: Mehmet Çalışkan