Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile öğrenci kulüpleri iş birliğinde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Kayseri İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı koordinasyonuyla "Yemen'e Sessiz Kalma" adıyla başlatılan kampanyaya dair bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Güven şunları kaydetti:

“Kayserimizde şu an 70 binin üzerinde Suriyeli muhacir kardeşimiz var. Türkiye genelinde bu sayı 3 buçuk milyon. Kayseri İl Müftülüğü olarak geçen ay itibariyle Suriye’ye gönderdiğimiz yardım tırlarının sayısı 466’ya ulaştı.

Yemen için müftülüğümüze bireysel olarak gelip yardım edenler oldu. Biz bu yardımları daha da sistemli hale getirmek istiyoruz. İslam dünyasının neresinde bir sorun varsa oradaki Müslümanlara karşı duyarlı olacak bir gençliğin yetişmesi önemlidir. Yemen için yapılan yardımlar bir taraftan bizde infak duygusunu yerleştirirken diğer taraftan da Yemen’deki kardeşlerimizi düşünme açısından bizi yetiştirmiş olacak. Rabbimize karşı kulluk görevimiz olan muhtaç olanlara yardım etme duygusunu gerçekleştirmiş olacağız. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir!” hadis-i şerifi şiarınca bir şeyler yapacağız.”

“Kardeşlik” konferansı

Kayseri İl Müftüsü Şahin Güven, Ali Rıza Özderici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine de “Kardeşlik” konulu bir konferans verdi.

Kardeşliğin önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Güven, şöyle devam etti:

“Tarihte sabittir ki Anadolu toprakları sürekli göç almıştır. Özellikle Osmanlı Devleti’nden önce serhat akınlarının olduğunu ve bu bölgeye Müslümanların gelip yerleştiğini biliyoruz. Hatta önce gönül erleri geldi. Gönül erleriyle Anadolu’nun insanlarının bir kısmının gönlü fethedildi. Sonra gönlü fethedilen ülkenin toprakları da fethedildi. Ardından Balkanlar üzerinden Avrupa’nın içlerine kadar İslam’ı taşıyan atalarımız gittikleri yerlerde camiler, medreseler, eğitim kurumları, hanlar, hamamlar yaptılar. Oraları ihya ve inşa ettiler. İhya ve inşa ederken oraların halkının İslam’la tanışması için Anadolu’dan Müslüman aileleri alıp oraya hicret yurdu olarak götürüp yerleştirdiler. Osmanlı gücünü yitirmeye başladığı zaman yeniden Anadolu’ya doğru çekilmeye başladığında Balkanlardaki birçok Müslüman dinini yaşayabilmek için Anadolu’ya hicret etti. Onun için ülkemizde Boşnaklar var, Makedonlar var, Arnavutlar var, Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan göç eden kardeşlerimiz var.

“Bizim inancımızda mazlumun dini sorulmaz, mazlum ise ona yardım etmek bizim görevimizdir”

Suriye’den 3 buçuk milyon muhacir kardeşimiz vatanlarında yaşama imkânı bulamadıkları için ülkemize geldiler. Biz herhangi bir ırk, etnik unsur ve hatta din ayrımı yapmadan bütün ihtiyaç sahiplerine kucak açıyoruz. Çünkü bizim inancımızda mazlumun dini sorulmaz. Mazlum ise ona yardım etmek bizim görevimizdir.

“Müslümanlar yalnızca ve yalnızca kardeştir”

Yemen, birçok sahabenin ana yurdudur. Peygamberimizin (s.a.s.) azatlı kölesi, evlatlığı ve kendisine kardeşim dediği Zeyd b. Harise Yemenli bir ailenin çocuğudur. Onun 18 yaşındaki oğlu Usame b. Zeyd’i Peygamberimiz ölüm döşeğinde yatarken ordu komutanı olarak tayin etti. Yemen düne kadar açlık çekmiyordu, sorun yoktu. Dünyayı sömüren güçler sömürgelerine alet edebilmek için ülkeleri önce iç karışıklığa, sonra zaafa, sonra da yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmeye geliyorlar. Ortadoğu başta olmak üzere İslam ülkelerinin içerisinde olan birtakım terör örgütlerinin her birisinin gerisinde büyük güçler var. Onlar bilinçli olarak bunları üretiyorlar.

Biz gençlerimize sahip çıkamadığımız için, sahih dini bilgiyi veremediğimiz için gençlerimizi kandırıyorlar, ellerine silah tutuşturuyorlar ve kardeşi kardeşe öldürtüyorlar. Müslümanlar yalnızca ve yalnızca kardeştir, başka bir şey olamazlar. Irkı, rengi, kültürü, cinsiyeti farklı olabilir, ama kardeştir. Onun için dünyada 1 milyar 800 milyon kardeşimiz var.

Vücudun bütün organları nasıl birbirine kenetlenmişse aynı şekilde Müslümanlar da birbirine kenetlenmelidir. Müslümanların sıkıntıları ve sorunları vardır. Dünyanın ümidi olan bu ülkenin insanları olarak bizler eğer İslam’ı güzel anlar, güzel yaşarsak bilelim ki dünyanın geleceği daha güzel olacaktır. Bunun için gayret göstereceğiz. Bunu da yalnızca Rabbimizin rızasını gözeterek yapacağız.

Sizler şu anda burada bir ilim talebesisiniz. “İlim talep etmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır.” diyor Peygamber Efendimiz (s.a.s.). Bilgiye ulaşmak artık kolay. Bir tık ile hocalarınızın size verdiği bilgilerden daha fazlasına ulaşabiliyorsunuz. Ama uygulamaya dönüşmeyen bir bilgi, sahibine fayda vermiyor. Sizin burada ensar ve muhacir kardeşliğini öğrenmeniz yetmiyor. Bir de bunu amele dökeceksiniz. Amele dönüşmüş olan bir ensar muhacir kardeşliği gerekiyor.”

İmam hatipli öğrencilerden Yemen’de destek

Öte yandan Kayseri 50. Yıl Dedeman İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri "Yemen'e Sessiz Kalma" adıyla başlatılan kampanyaya, harçlıklarından biriktirdikleri 4 bin TL ile destek oldular.

Okul Müdürü Selçuk İbiş, öğretmenler ve öğrencilerle birlikte il müftülüğünü ziyaret ederek topladıkları yardım paralarını İl Müftüsü ve TDV Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Şahin Güven’e teslim ettiler.

Müftü Güven, öğrencilere duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederek Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından çıkan kitap seti hediye etti.

Editör: Mehmet Çalışkan