Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ilahi dinletisi ile başladı.

Açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, etkinliğin yapılış amacına değinerek şunları söyledi:

“Toplumda ailelerin bozulmaya başladığını, evlenenlerin kısa bir süre sonra boşanmak için mahkemelere müracaat ettiklerini hepimizi görüyoruz ve biliyoruz. Bizler bu boşanmaları önleyebilmek için tedbirler almalıyız. İl ve ilçe müftülükleri olarak nişanlı ve yeni evlenen çiftlerimize evlilik seminerleri düzenliyoruz. Buradan bütün nişanlı ve yeni evli olan çiftlerimizi müftülüklerimize müracaat etmeye davet ediyorum. Kendilerinin uygun olduğu hafta içi akşam ya da hafta sonları evlilik seminerlerine alacağız. Çünkü koruyucu hekimlik bağlamında biz de ailede sorun çıkmadan önce karı-koca ilişkilerinde hak ve sorumlulukları daha iyi öğrenmek için çalışma yapmak durumundayız.”

İl Müftüsü Güven’in ardından kısa bir selamlama konuşması yapan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın; “Peygamber Efendimiz birçok hadis-i şerifinde aile yaşantımızın nasıl olması gerektiği konusunda çok önemli söylemlerde bulunmuşlardır. Bunlardan biri, ‘kadınların erkeklerle birlikte bir bütünün yarısı olduğunu’ ifade etmişlerdir. Bu ifadeyle de aile hayatında kadınlarımızın ne kadar önemli olduğunu, ne kadar değerli olduğunu vurgulamışlardır. Bir başka hadis, ‘Sizlerin en hayırlısı, eşlerinize en hayırlı olanınızdır.' buyurarak, kadınlarımıza değer vermemiz gerektiğini ifade etmişlerdir. Toplumda birçok olayın kaynağını sevginin, saygının, şefkatin ve merhametin eksikliğine bağlıyoruz. Bunların eksik olması, çocuklarımızın ve gençlerimizin kötü yetişmesine de vesile oluyor. Bunun için bizler çocuklarımızı ve gençlerimizi sevginin, şefkatin ve merhametin bol olduğu bir aile ortamında yetiştirirsek, onlar bu anlayış ile yetişirlerse toplumdaki diğer insanlara da sevgi ve şefkatle muamele ederler.” ifadelerini kullandı.

Sonrasında kürsüye davet edilen Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar ise şunları kaydetti:

“İnşallah Peygamberimiz (s.a.s.) şefaat edecek bize. Çünkü onu seviyoruz ve onu sevdiğimiz için buradayız. Onu sevdiğimiz için işimizi bırakıp buraya geldik. 15 asır evvel dünyaya teşriflerinden itibaren bizim için, bizim huzurumuz saadetimiz için, iyi insanlar olmamız için tabiri caizse yandı, tutuştu, hakaretlere maruz kaldı, açlıkla mücadele etti, dışlandı, sürüldü, horlandı. Çünkü o, alemlere rahmet olarak gönderilmişti.

Kur’an-ı Kerim bize Peygamberimizin (s.a.s.) gönderilişi, onun ahlakı ve huyuyla ilgili birçok bilgi vermektedir. Biz Peygamberin herhangi bir alandaki yaşantısını, tavrını öğrenebilmemiz için önce Kur’an-ı Kerim’e bakmamız lazım. Hz. Aişe validemize, ‘Allah Resulü’nün ahlakı nasıldı?’ diye sorduklarında Hz. Aişe validemiz şöyle cevaplıyor: ‘Siz Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’an’dı.’

Biz Kur’an’da neyi görürsek, Kur’an’da ne varsa gerek inanç, gerek ibadet açısından, gerek muamelat açısından, gerek ahlak ve sosyal ilişkiler açısından, gerekse ailevi ilişkiler açısından, Peygamberimiz (s.a.s.) onu aynen yaşamıştır. Onun için bizim her alanda olduğu gibi bu günkü konumuz olan aile hayatı konusunda da bizim için en önemli müracaat kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir. Sonra tabi Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in yaşantısı, sözleri ve onu anlatan, onunla beraber olan, onun yaşadığını aynen yaşamaya çalışan Ashab-ı Kiram’ın bilgileridir.

Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyuruyor: ‘Ey Peygamber! Biz seni şahit, müjdeleyen, uyaran ve Allah’ın izniyle Allah’ın yoluna çağıran birisi olarak gönderdik.’ Burada Peygamber Efendimiz’in 4 önemli misyonundan bahsediyor.

Bir aile hayatından bahsetmemiz için önce evlenme, sonra evliliği devam ettirme, sonra da evliliğin mahsulü olan çocuklarla ebeveyn arasındaki ilişkiler ve nihayet akrabalarla ilişki dediğimiz sıla-i rahim olması lazımdır. Maalesef bazı televizyon programlarında evliliğin lüzumsuz olduğu anlatılıyor. Ve maalesef bunlara kanan insanlar var. Evlilik oranı gittikçe azalıyor. Nüfusumuz artıyor, ama evlenme oranı düşüyor. Diğer taraftan boşanma oranları da artıyor. Önce bir evlilik kurumunu yerleştirmemiz ve sonrasında ayakta tutmamız gerekiyor. Kur’an-ı Kerim bizi buna teşvik ediyor; ‘Sizden bekâr olanları evlendiriniz.’ diyor. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: ‘Evlenin ve nesil sahibi olun. Çünkü ben diğer milletlere karşı sizinle övüneceğim.’ İnsanlar bir şekilde ürer ve nesilleri bir şekilde devam eder. Ama huzurlu bir ortamın olması için aile yapısına önem vermemiz lazım.

Millet fertlerden oluşur. Fertlerin ilk birlikte olduğu ortam ise ailedir. Aile ayağı ne kadar sağlam olursa millet o kadar sağlam olur.

Bir de evlilikten sonra evliliğin iyi devam etmesi için yapılması gereken şeyler var. Bu eş seçiminde başlar. Eşler aynı inancı paylaşmalı ve aynı değerleri benimsemelidirler. Hz. Mevlana şöyle diyor: ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilirler.’ Dolayısıyla anlaşabilmek için eşlerin aynı inancı ve değerleri paylaşmaları birinci derecede önemlidir.”

Program sonrasında katılımcılara aşure ikram edildi.

Programa Vali Şehmus Günaydın, İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar, Erciyes İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, daire amirleri, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, STK temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan