Toplantı Melikgazi İlçe Müftülüğüne bağlı Taşçıoğlu Kur’an Kursu Yöneticisi Ali Öztürk’ün Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı.

Gerçekleşen toplantıya, Samsun’un Atakum İlçesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camii’nde gençlere yönelik yaptığı “Cami Akademi” projesinin uygulanması ve bu konuda tecrübe paylaşımında bulunulması için Kayseri Müftülüğünün davetlisi olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camii Uzman İmam Hatibi Mehmet Atalay da katıldı.

Uzman İmam Hatip Mehmet Atalay şunları söyledi: “Bir hizmeti yürütmek için o hizmetle alakalı bir tasavvurunuzun olması gerekiyor. Ne kadar çok etkinlik yaptığımızın, ne kadar çok konuştuğunuzun ve ne kadar çok sosyal faaliyet yaptığınızın sayısal olarak bir önemi yoktur. O çalışmayı hangi zeminde, niçin, hangi gerekçeyle ve kimler üzerinde yaptığımızın çok iyi bilinmesi gerekiyor. Yani ilacın hangi hastaya hangi hastalığı için hazırlandığının bilinmesi gerekiyor ve dozunun ona göre çok iyi ayarlanması gerekiyor. Dolayısıyla öncelikle bir tasavvur oluşturalım istedik. 

Cami, kadim kültürümüzün eşiğidir ve beşiğidir. Bizim medeniyetimiz cami ile başlamıştır. Bizim medeniyetimiz mescit medeniyetidir. Tüm inkişafımız, tüm intişarımız, tüm yeryüzüne yayılışımız mabed merkezli olmuştur. Hangi okulu okursa okusun dedik, hukuk, mimarlık, mühendislik, kimya, biyoloji, Fransızca ve ilahiyat okusun, camide doymadıkça ve camide duymadıkça cemiyet insanı olamıyor bir öğrenci. Namaz kılacak kadar cemaat oluyor ama dışarıda cemiyet olamıyor." 

“Caminin, mabedin, mescidin, din hizmetinin asıl hüviyeti tenvir çalışmasıdır, münevver insan yetiştirmektir.”

“Caminin cemaatinin sayısını artırmaya çalıştık ama caminin cemaatinin sesini yükseltemedik. Vazifemiz sayıyı artırma değildir, vazifemiz tekessür etmek değildir; vazifemiz tedebbür etmektir. Vazifemiz, her bir cemaatin Allah’ın bize verdiği bir emanet olduğunu bilerek hareket etmektir. Secdeye yatırmak ve kıyama kaldırmaktan öte onu secdeyi ve kıyamı yaşayan insan haline getirmektir. Tarihte teşekkür, tenevvür ve tasavvur edenler de olmuştur aynı zamanda. Caminin, mabedin, mescidin, din hizmetinin asıl hüviyeti tenvir çalışmasıdır, münevver insan yetiştirmektir.”

Daha sonra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camii Uzman İmam Hatibi Mehmet Atalay sözü katılımcılara vererek soru cevap şeklinde Kayseri İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü’nün çalışmaları ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Programın kapanış konuşmasını yapan Kayseri Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, “Bu toplantı gerçekten bizim açımızdan ufuk açıcı oldu. Ben şunu çok arzu ederim; her birinizin bulunduğu mekânda, camide, Kur’an kursunda, mahallede ‘ben de böyle bir çalışma yapayım’ duyarlılığını hissetmesini isterim. Mehmet hocamız ile beraber üniversitedeki camimize gideceğiz, oradan nasıl işler yapabiliriz konusuyla ilgili bir inceleme yapacağız. Üniversitemizin içerisinde bir tane camimiz var. Kendi mekânımızı oluşturarak o mekânda herkesin gelebileceği bir ortamı oluşturmanın güzel olacağına inanıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenlenen Programa İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, müftülük personeli, din görevlileri, Gençlik Koordinatörleri, Hastane ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında görevlendirilen Manevi Destek Uzmanları katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan