Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının, muharrem ayının 10'uncu günü olan “Aşure Günü”nde şehit edilmeleri nedeniyle o gün, “matem günü” olarak görülüyor. Bu nedenle Kerbela şehitlerinin 1383’ncü yıldönümü münasebetiyle Kars’ta çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda İl Müftüsü Hamza Bayram, Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişlerinin 1383'üncü yıldönümü vesilesiyle Kars Şehitliği'nde düzenlenen anma programına katıldı.

Anma programında konuşan ve Kerbela’nın haksızlık karşısında direnmenin adı olduğuna vurgu yapan Müftü Bayram, "Muharrem ayının 10. Günü olan Aşura günü tarihten bugüne Müslüman toplumlar açısından ayrı bir önem taşımıştır. Hicri 61. yılın 10 Muharremi, sevgili Peygamberimizin (s.a.s) 'Benim dünyadaki çiçeğim, reyhanım' dediği, 'Cennet gençlerinin efendisi' olarak tavsif ettiği, Hz. Aliyyü’l-Murtaza’nın, Hz. Fatımatü’z-Zehra’nın ciğerparesi, Hz. Hüseyin Efendimizin ve pek çoğu ehl-i beytten olan 70 ten fazla kişi Kerbela çölünde şehid edilmelerinden dolayı Müslümanların ortak hafızasında yer eden büyük bir acının tarihidir. Bu elim hadise, ırkı, mezhebi, meşrebi ve ideolojisi ne olursa olsun, bütün Müslümanların asırlardır dinmeyen ortak hüznü, ortak acısı olmuştur. Kerbela konusunda bugün bizlere düşen Hz. Hüseyin’in uğruna can verdiği adaleti ve merhameti doğru anlamaktır. Bize düşen vazifelerden biri de Kerbela’dan bir ayrılık-gayrılık değil bir birlik, beraberlik ve kardeşlik çıkarmaktır. Şurası iyi bilinmelidir ki, Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının uğruna can verdikleri yol, Hz. Muhammed Mustafa’nın yoludur. Kerbela, Haksızlık karşısında direnmenin adıdır. Unutulmamalıdır ki; zalimin de mazlumun da mezhebine ve meşrebine bakılmaz. Bugün yeni Kerbelalar yaşamamak için daha çok anlayışa, daha fazla sekinete, daha derin ferasete ihtiyacımız vardır. Şimdi ortak değerlerimizi yücelterek hilkatte eş, dinde kardeş olduğumuzu bir kez daha ilan etme zamanıdır. Şimdi Hüseyni bir tavır ortaya koyarak, zulme ve şiddete dur deme zamanıdır. Bu duygu ve düşüncelerle ümmeti olmakla şeref duyduğumuz Efendimiz Muhammed Mustafa’ya, onun ehli beytine, ashabına salat ve selam ediyor; şehitlerin serdarı Hz. Hüseyin Efendimizi, Kerbela şehitlerini ve bugüne kadar hak, hakikat, vatan, millet uğruna can veren bütün şühedayı rahmet, minnet, şükran, saygı ve tazim ile yad ediyorum.” dedi.

Etkinlikler şehitler için yapılan dualar ile son buldu.

Editör: Mehmet Çalışkan