UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ebul Menuçehr Camii’nde devam eden düzenleme ve yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Çalışmalar kapsamında ilk etapta kapı ve pencereler takıldı, ardından minber ve mihrap konularak cami halı ile döşendi. 

Ezanların okunmaya devam ettiği Ebul Menuçehr Camii’nin 16 Ağustos’ta ibadete açılacağı belirtildi.

Ebul Menuçehr Camii’nde incelemelerde bulunana Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş, "Anadolu’nun ilk fethedilen toprakları Ani Ören Yeri’nde Sultan Melikşah'ın emriyle 1072-1092 yılları arasında yapılan camimizdeki yenileme çalışmalarında sona gelinmesinin mutluluğunu yaşatan Rabbime şükürler olsun. Allah’ın izniyle 16 Ağustos’ta Ani'nin fethinin 957'nci yıl dönümünde Ebul Menuçehr Camii’nin ibadete yeniden açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Eserin bu zamana ve gelecek nesillere aktarılmasında emeği geçen ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Kars'ın Arpaçay İlçesi yakınındaki Ani Ören Yeri, 961-1045 yıllarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı.

11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran antik şehir, 15 Temmuz 2016'da UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

Ani'de Ebul Menuçehr Camii'nin yanı sıra Amenaprgiç ve Abugamir Pahlavuni kiliseleri gibi önemli eserler de yer alıyor.

Sultan Melikşah'ın emriyle Ebul Menuçerh tarafından 1072-1092 yılları arasında yapılan Ebul Menuçehr Camii'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle restore edilerek 16 Ağustos’ta ibadete açılması planlanıyor.

Editör: Mehmet Çalışkan