UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Anadolu’nun ilk camisi olma özelliği taşıyan ve  yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Ağustos ayında yeniden ibadete açılan Ebu’l Menuçehr Camii, karla kaplı görüntüsüyle ibadet etmek isteyen vatandaşlarla ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve yılın ilk 2 ayında 34 bin 500 kişinin ziyaret ettiği Kars’taki Ebu’l Menuçehr Camii, ilkbaharda karla kaplı görüntüsüyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ebu’l Menuçehr Camii, açılışından bu yana vatandaşların ve turistlerin akınına uğruyor.  ziyarete gelenlerin bazıları cami içinde ibadet ederken bazıları da tarihi cami içindeki motifleri inceleyip bol bol hatıra fotoğraf çektiriyor. Camiyi ziyaret eden vatandaşlar ezanların okunması ve ibadetlerin devam etmesinin mutluluğunu yaşıyorlar.

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Kars'ın Arpaçay İlçesi yakınındaki Ani Ören Yeri, 961-1045 yıllarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı.

11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran antik şehir, 15 Temmuz 2016'da UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

Ani'de Ebul Menuçehr Camii'nin yanı sıra Amenaprgiç ve Abugamir Pahlavuni kiliseleri gibi önemli eserlerinde yer aldığı bildirildi.

Sultan Melikşah'ın emriyle Ebu’l Menuçehr tarafından 1072-1092 yılları arasında yapılan Ebul Menuçehr Camii'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle restore edilerek 16 Ağustos’ta ibadete açıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan